Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 5.redovnoj sjednici razmatrala je i nije imala primjedbi na Finansijski plan i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana JU „Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde“ za 2023.godinu koji su upućeni Skupštini BPK Goražde na usvajanje.

Saglasnost Vlade dobio je i Program rada ove službe za 2023.godinu.

 

Vlada je na prijedlog Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice usvojila Odluku o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u BPK Goražde te prihvatila Izvještaja komisije za stavljanje i skidanje lijekova na Listu lijekova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde s prijedlogom Ai B liste lijekova. Kako je istaknuto, nakon duže procedure okončan je postupak sastavljanja ove liste na kojoj se nalazi i osam ( 8 ) novih lijekova.

 

Nakon davanja saglasnosti na Program izmjena i dopuna Programa utroška sredstava Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice sa ekonomskog koda – Tekući transferi drugim nivoima vlasti (Dom za stara i iznemogla lica) za 2022.godinu, Vlada je ovoj ustanovi odobrila i isplatu novčanih sredstava u iznosu od 26.000 KM, s ciljem poboljšanja materijalnog statusa uposlenika.

 

Usvojene su takođe i odluke o odobravanju projekata javnih zdravstvenih ustanova s područja BPK-a Goražde koje su aplicirale na Javni poziv resornog Ministarstva za finansiranje/sufinansiranje Projekata podrške zdravstvenom sektoru kroz specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika. Po osnovu ovog projekta, Kantonalnoj bolnici odobreno je 70.000 KM a Domu zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ Goražde 30. 000 KM.

 

Usvojena je takođe i Odluka o finansiranju/sufinansiranju rada i projekata udruženja osoba sa invalititetom i nevladinih neprofitnih organizacija iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite iz sredstava Budžeta Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, sa ekonomskog koda- Tekući transferi neprofitnim organizacijama za 2022,godinu. Sredstva u ukupnom iznosu od 30.000 KM dobilo je 8 udruženja.

 

Na prijedlog Ministarstva za  obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za raspisivanje Konkursa i Oglasa za popunu upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama s područja BPK-a Goražde, uz zaključak da se, dok se ne usvoji Budžet za 2023.godinu, ne mogu raspisivati oglasi za lica koja se novo upošljavaju.

 

Vlada je dala saglasnost na Program o izmjenama i dopunama Programa utroška sredstava Ministarstva sa ekonomskog koda– Ostali tekući transferi – Informisanje za 2022.godinu, te je na ime prihvatanja sufinansiranja Projekta pod nazivom „Obrazovanje za 21.vijek“ JP RTV BPK-a Goražde d.o.o. odobrila 30.000 KM, kao i 50.054 KM za isplatu decembarske, od ukupno dvanest redovnih tranši za 2022.godinu.

 

Po Programu utroška sredstava Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, sa ekonomskog koda -Tekući transferi nižim nivoima vlasti, Općini Foča u FBiH, za izradu urbanističkog plana Ustikolina I , odobrena je 21.000 KM.

 

U nastavku sjednice, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da u skladu s članom 4 Ugovora o dodjeli potpore iz Budžeta Federacije BiH od 10.06.2022.godine, za Vladu pripremi prijedlog Plana investiranja dodijeljenih sredstava za kapitalne investicije.

 

Ministarstvu privrede odobreno je zaključenje anex-a ugovora sa privrednim društvima „Goraždanska trgosirovina“ d.o.o., „Biljopromet“ d.o.o. i „Dač Energy“ d.o.o. Goražde prema Programu „Podrška razvoju privatnim preduzećima i poduzetnicima s područja BPK za 2022.godinu“, kao i isplata subvencija profitne marže privrednom društvu „Fortex“ d.o.o. Goražde, po osnovu ugovora sa BBI-a bankom.

 

Za održivost Turističkoj organizaciji BPK Goražde, kao startna podrška u kreiranju turističkog proizvoda i plasiranju turističke ponude Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, iz budžeta ovog Ministarstva odobrena su sredstva u iznosu od 44.000 KM.

 

Današnja sjednica završena je odobravanjem sredstava u ukupnom iznosu od 5.000 KM za tri udruženja, odnosno neprofitne organizacije, iz budžeta Vlade BPK Goražde za 2022.godinu, sa ekonomskog koda- Tekući transferi neprofitnim organizacijama, te odobravanjem Direkciji za robne rezerve da izvrši nabavku jednog agregata i 11.000 litara lož ulja.