Moguće je da Bošnjaci neće moći pokrenuti vitalni interes na sporni Zakon o imovini RS-a

FOTO: agencije

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske ponovno usvojila Zakon o nepokretnoj imovini tog entiteta, na redu je Vijeće naroda RS-a koje treba donijeti odluku o tome da li je došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Sjednica Kluba Bošnjaka Vijeća naroda Republike Srpske trebala bi biti održana u prvoj sedmici 2023. godine, iako pojedini zakoni usvojeni na nedavno održanoj sjednici NSRS-a, usvojeni po hitnom postupku, na snagu stupaju 1. januara.

“Upravo smo dogovorili da sjednica bude održana prvi radni dan nakon Nove godine, to jeste u srijedu u 12 sati. Mi ćemo potegnuti sve ono za što imamo zakonske ovlasti i uputiti apelaciju. Nećemo biti saglasni sa ovim. Barem nas pet, a kako će se ovo troje delegata iz SNSD-a izjasniti, oni vjerovatno neće podržati da se dogodila povreda vitalnog nacionlnog interesa”, kazao je za Klix.ba Amir Hurtić iz Pokreta za državu.

Nije jasno da li će zahtjev za ocjenu povrede vitalnog nacionalnog interesa podržati Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a budući da su i ti zastupnici iz SNSD-a.

“Nisam siguran. Mislim da će podržati drugu stranu nego našu priču jer većina tih delegata dolazi iz SNSD-a”, mišljenja je Hurtić.

Matematički, dovoljan broj delegata u Viječu naroda RS-a je 5,22 odnosno šest od osam, što je dvotrećinska većina potrebna za aktiviranje

“Mi ćemo prvo održati sjednicu Kluba Bošnjaka da se izjasnimo oko Zakona o nepokretnoj imovini. Ako na Klubu donesemo odluku da treba pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, onda će biti održana sjednica Vijeća naroda”, kazao je za Klix.ba poslanik Adil Osmanović.

Ukoliko ne bude moguće aktivirati pitanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a i čekati odluku entietskog Ustavnog suda, jedino što preostaje jeste ponovna apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji, iako je već odlučivao, ponovno mora donijeti odluku o tome ko je titular državne imovine.

Osim takvog, ne postoji niti jedan drugi pravni mehanizam na raspolaganju klubovima u Vijeću naroda RS-a.

 

klix