Goražde u 2023. godinu ulazi bez dočeka na otvorenom i s nadom da će biti bolje

Bez dočeka na otvorenom u Goraždu, sa malo više ukrasa u gradu i željama da se godina koju ispraćaju više nikada ne ponovi.

Tako će Goražde ispratiti staru godinu za koju vrijedi da je bila teška i turbulentna opterećena političkim i ekonomskim prilikama, sve lošijim standardom života, rastom cijena i trendom odlaska građana van zemlje.

I dok se u drugim bh. gradovima uveliko spremaju za doček nove godine, u gradu na Drini sve je manje i ugostiteljskih objekata koji se odlučuju za organizaciju dočeka novogodišnje noći, čak je i hotel “Behar” u centru grada odustao od takvog programa kao i većina kafića i restorana u gradu.

Oni koji su odlučili novu godinu dočekati u takvom ambijentu rezervacije su potražili u restoranima van grada. Goraždani koji su željeli iskoristiti odmor ili su otišli van grada i zemlje ili su proslavu planirali u kućnom ambijentu jer drugog izbora i nemaju.

Istina, proteklih dana grad je bio u znaku događaja koji su iz gradske uprave nazvali “U susret Novoj 2023. godini”. Bili su to sadržaji za djecu i odrasle, od internacionalnog dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja”, promocije knjige “Drinske večeri dječije poezije” i izložbe slika ” Goraždanska čarolija” u Gradskoj art galeriji. Udruženje Stari zanati organiziralo je sajam ispred Biznis centra, a na platou Centra za kulturu organizovan je koncert lokalnih izvođača.

Iz gradske uprave su, uz postavljanje ledene plohe pred gradskom dvoranom koja bi trebala biti otvorena već sutra, najavili da će u narednim godinama planirati organizirani doček Nove godine na otvorenom. A građani koji čeznu za kvalitetnim sadržajima na ovakve najave imaju opasku “Ko’ živ, ko’ mrtav”.