Članovi Vlade BPK Goražde posjetili Općinu Foča u FBiH 

Vlada  Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, predvođena premijerom  Edinom Ćulovom,  boravila je u prvoj  radnoj posjeti općini Foča u FBiH.

Tokom susreta s načelnikom općine Mujom Sofradžijom i njegovim pomoćnicima, članovi Vlade upoznati su s aktuelnom situacijom na području  općine po pitanju finansiranje te kapitalnih projekata koji bi se trebali realizovati na prostoru te lokalne zajednice.

Po riječima premijera Ćulova, u razgovorima s načelnikom i pomoćnicima obuhvaćene su  najvažnije teme i aktivnosti koje bi se mogle pokrenuti uz podršku Vlade BPK Goražde u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za život stanovnika ove lokalne zajednice.

„ Upoznati smo sa strukturom lokalne zajednice Foča u FBiH, potencijalnim projektima, a bila je ovo prilika da razgovaramo i o nacrtu Budžeta BPK Goražde te planiranim transferima nerazvijenim općinama, kako bi se omogućilo njihovo funkcionisanje. Također, definisali smo i neke od mogućnosti koje bi vodile ka implementaciji  projekata čijom realizacijom bi se stvorile nove investicije, a jedan od njih odnosi se na potencijalnu eksploataciju gipsa na lokalitetu Presjeka u općini Foča u FBiH“ – kazao je Ćulov.

Dodao je da je razgovarano i o mogućnostima izgradnje industrijske zone u bivšim vojnim objektima, kao i  projektima koji bi doprinijeli razvoju  turizma

„ U tom pogledu smatramo da bi se trebalo urediti izletište Modran, kao i škola u fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka“-kazao je premijer BPK Goražde.

Načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija izrazio je zadovoljstvo posjetom članova Vlade ocijenivši da su vođeni konstruktivni razgovori te nadajući se većoj podršci viših nivoa vlasti kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje ove lokalne zajednice.

„ Ono što je najvažnije a na čemu smo i ovom prilikom insistirali, jeste povećanje grant sredstava nerazvijenim općinama, jer ukoliko nemamo stabilnu insituciju onda nemamo ni stabilan servis građana. Smatramo da je neophodno osigurati grant u iznosu od 30.000 KM  umjesto dosadašnjih 20.000KM“- naglasio je načelnik općine Foča u FBiH.

Vlada BPK Goražde tokom sedmice planira posjetiti i općinu Pale u FBiH te Gradsku upravu Grada Goražde.