Obrtnička komora BPK negoduje zbog odluke Vlade FBiH o povećanju osnovice za obračun doprinosa

Obrtnici i zanatlije sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  ogorčeni su zbog odluke Vlade FBiH kojom se od januara ove godine povećava osnovica za obračun doprinosa.

Predstavnici Obrtničke komore BPK-a na pres – konferenciji  naglasili su da je, uprkos stalnom ukazivanju svih obrtničkih komora na krajnje neravnopravan položaj, federalno Ministarstvo finansija u decembru 2022.godine objavilo osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2023.godinu, među kojima su obrti i srodne djelatnosti.

„ Osnovica koju plaćaju obrtnici u Federaciji BiH je iznimno visoka, čak i u odnosu na zemlje u okruženju i ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika. Mali privrednici, odnosno obrtnici i zanatlije su ogorčeni  jer je riječ o dodatnom nametu koji će se kretati u rasponu od 40 do  190 KM,  zavisno od djelatnosti. Primjera radi za obrt i srodne djelatnosti osnovica je povećena za 110 KM, za stare zanate i niskoakumulativne djelatnosti za 43 KM, a za samostalnu djelatnost slobodnih zanimanja za 187 KM“ – pojašnjava predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde Rehad Deljo.

Smatra da će odluka o povećanju osnovice za obračun doprinosa, dodatno ugroziti obrtnike koji se ionako nalaze u teškom položaju

 

„ Po nama je ovo ponovo udar na obrtnike, mogla se, ako ništa,  sačekati bar još jedna godina da se oporavimo. Ovo  povećanje ne ide u prilog opstojnosti i razvoju obrta znajući da je inflacija prisutna i kriza, znajući da ljudi odlaze, da su razni problemi prisutni, poskupljenja sirovina i usluga i sada će ovo dodatno da  utiče na sve i da motiviše ljude da zatvaraju, rade na crno i odlaze odavde“ – mišljenja je Deljo.

 

Iz Obrtničke komore napomenuli su  u BPK Goražde djeluje 300 obrtnika te da je u ovoj djelatnosti uposleno oko 500 osoba.