Iz budžeta BPK-a 100.000 KM za nabavku opreme i proširenje obima usluga u zdravstvu

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senad Čeljo sa predstavnicima zdravstvenih ustanova s područja tog kantona potpisao je ugovore o nabavci opreme i realizaciji projekata.

Ugovore su potpisali direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo, direktor Doma zdravlja Prača Medo Žigović i v.d direktora Kantonalne bolnice Goražde dr. Fuad Rovčanin.

Sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 KM namijenjena su za proširenje obima i kvaliteta usluga i nabavku opreme u navedenim zdravstvenim ustanovama, a obezbijeđena su na ekonomskim kodovima resornog ministarstva – Tekući transferi za zdravstvo (od značaja za Kanton) i Kapitalni transferi za zdravstvo.

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Senad Čeljo izrazio je zadovoljstvo što je, kako je kazao, uprkos kratkom vremenskom roku, Ministarstvo uspjelo na vrijeme završiti obiman posao, koji će za rezultat imati poboljšanje zdravstvenih usluga.

-Period od imenovanja do Nove godine bili smo vezani rokom i zaista, dosta aktivnosti smo morali provesti na dodjeljivanju sredstava, kako za specijalizacije, koji će naknadno biti potpisan, za kapitalna ulaganja u zdravstvo, zdravstvo od javnog značaja za kanton, tako i za neprofitne organizacije, esencijalnu listu, plan finansijske konsolidacije Kantonalne bolnice. Mnogo aktivnosti bilo je neophodno uraditi i uspjeli smo u tome, a rezultat je i potpisivanje ovog seta ugovora – kazao je ministar Čeljo.

Zavodu za javno zdravstvo je odobreno 25.000 KM koji će se i ove godine, prema riječima direktorice Medine Bičo, iskoristiti za realizaciju programa “Analiza zdravstvenog stanja stanovništva“, nabavku vakcina protiv sezonske gripe, promociju zdravlja te nabavku transportnih medija i briseva za testiranje na Covid-19.

Dom zdravlja Prača dobio je 5.000 KM za proširenje obima i kvaliteta usluga.

– Ugovor kojim su odobrena ova sredstva koristiće za proširenje obima i kvaliteta usluga Doma zdravlja Prača kroz nabavku reagenasa i potrošnog materijala za laboratoriju što će omogućiti našim pacijentima da te usluge ne traže drugdje. Ti reagensi će biti korišteni uz opremu koju nam je ranije donirala Vlada Japana. Zahvalni smo Vladi i ministarstvu jer su prepoznali problem s kojim se u tom smislu susrećemo – kazao je direktor Doma zdravlja Prača Medo Žigović.

Kantonalna bolnica Goražde dobila je 69.000 KM za realizaciju četiri projekta. Kako ističe v.d direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin, sredstva će se iskoristiti za nabavku neophodne opreme, CTG aparata za porođajni odjel, nabavku opreme za potrebe ORL službe, bilirubinometra za potrebe pedijatrije, te nabavku biohemijskog analizatora.