Novimenovani premijer Edin Ćulov s ministrima u Vladi posjetio općinu Pale u FBiH

U okviru radnih posjeta lokalnim zajednicama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je novimenovani premijer Edin Ćulov s ministrima u Vladi posjetio općinu Pale u FBiH.

Na sastanku s načelnikom ove općine Alminom Ćutukom i saradnicima razgovarano je o funkcionisanju ove lokalne zajednice, s akcentom na podršku većih nivoa vlasti te projektima od značaja za privredni razvoj u ovom dijelu BPK Goražde.

Kako je istaknuto, podrška u smislu dodjele transfera iz budžeta BPK Goražde, kao i do sada, neće izostati, uz ostavljanje mogućnosti da se poveća iznos mjesečnih transfera s obzirom da je budžet BPK Goražde za 2023.godinu još uvijek u nacrtu.

„Kako smo mogli danas čuti, a na čemu iz ove lokalne zajednice insistiraju, jeste neophodnost povećanja mjesečnog transfera sa iznosa koji je bio prethodnih godina od 20.000KM na 30.000KM. Nastojat ćemo prilikom izrade prijedloga ova sredstva da obezbijedimo kako bi ove dvije nerazvijene lokalne zajednice nesmetano funkcionisale i predstavljale uslužni servis građanima“-istaknuo je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Kada je riječ o privrednom razvoju, ono na čemu je najveći fokus jeste implementacija projekata, za što bi Vlada BPK Goražde pružila podršku u smislu obezbjeđenja sredstava za sufinansiranje.

„To ne smijemo dovesti u pitanje pogotovo ako je ta implementacija značajna za stanovništvo ove općine i mi ćemo se sigurno potruditi da iznađemo neophodna sredstva za njihovo učešće. Zalažem se maksimalno za projekte, jer ne možemo se samo oslanjati na sredstva iz budžeta iz kojeg ne možemo isfinansirati mnogobrojne zahtjeve“-dodao je premijer Ćulov.

Na neophodnost povećanja mjesečnog transfera iz budžeta BPK Goražde ukazao je i načelnik Almin Ćutuk.

„Nadamo se da će doći do razumijevanja kada su u pitanju potrebe općine Pale u FBiH i da ćemo imati podršku kao što smo je imali u prethodne četiri godine. Drago nam je da je danas obećana i podrška u smislu učešća u projektima na koje će naša lokalna zajednica i dalje aplicirati, međutim ukoliko ta podrška izostane, mi ih sami nećemo moći realizovati“- naglasio je načelnik Almin Ćutuk.

 

www.bpkg.gov.ba