Počela manifestacija ‘Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom’

Polaganjem cvijeća na  bistu jednog od najistaknutijih bh. književnika i humaniste Isaka Samokovlije, u krugu Doma zdravlja koji nosi njegovo ime, u njegovom rodnom  gradu Goraždu, danas je počela je 19.  književno-kulturna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” Goražde-Sarajevo-Fojnica.

Počast velikom književniku i humanisti uz polaganje cvijeća odali su  predstavnici  Grada Goražda, Centra za kulturu, Doma zdravlja „dr.Isak Samokovlija“ i Jevrejske zajednice u BiH.

Tradicionalnom manifestacijom ove godine obilježavaju se 134 godine od rođenja i 68 godina od smrti velikog književnika, čime Centar za kulturu kao organizator i Grad Goražde kao pokrovitelj, nastavljaju čuvati sjećanje na lik i  djela istaknutog književnika i ljekara Isaka Samokovliju.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Goražda Ernest Imamović dok je o liku i djelu Samokovlije uime Jevrejske zajednice BiH  govorio Eli Tauber.

„ Uvijek mi je drago kada dođem ovdje, posebno kada se na neki način identifikujem sa Isakom Samokovlijom i sa onim što je on radio, napisao i kako se u životu ponašao. Isak Samokovlija je pripadao sefardima Jevrejima koji su prije 500 godina došli ovdje u Bosnu,  on je došao malo kasnije iz Bugarske. Jeste rođen u Bosni a njegov jezik je toliko bio bosanski da ga je bilo nemoguće razlikovati od bilo kojeg Bosanca koji se izražavao na našem jeziku, što je fenomenalo, jer on je izvanredno govorio i jevrejsko-španski jezik“ – kazao je između ostalog Tauber.

Izrazio je zadovoljstvo najavama gradskih vlasti  da će u Goraždu uskoro biti otvorene spomen sobe Rada Jovanovića i Isaka Samokovlije, gdje će, kako je kazao, biti omogućeno jedno mjesto koje će građani moći posjetiti i pronaći relevantne informacije.

 

Direktor Doma zdravlja „rdr.Isak samokovlija“ Edin Čengić takođe je zadovoljan što se održava kontinuitet manifestacije u čast velikog književnika i ljekara

„ Podsjetiću da nije bilo jednostvano sačuvati ni ime Doma zdravlja u postratnom periodu kada se sve mjenjalo i kada se krenula pisati nova historija, gdje je moja rahmetli majka bila direktni sudionik i ljudi oko nje, i oni su  bili izričiti da se to ime ne mjenja, jer književnost ke je trajna univerzalna kategorija“ – kazao je dr. Čengić.

Program manifestacije nastavljen je u Gradskoj galeriji gdje je upriličeno otvaranje izložbe slika Internacionalne likovn ekolonije „Boje prijateljstva“ pod nazivom „Sunce nad Drinom“, a potom u holu Centra za kulturu upriličena je posjeta izložbi “Život i djelo Isaka Samokovlije” koja je poklon gradu Goraždu od Jevrejske zajednice BiH.

U maloj Sali Centra za kulturu priređen je i poetsko-scenskim performans u izvedbi   učenika Osnovne škole “Mehmedalija Mak Dizdar” pod nazivom „Posljednje Samokovlijino splavarenje Drinom“, uz nastup hora JU „Centar za kulturu“.

Scensko-muzički performans „Goražde u nama živi“ izveli su  Sada Kadrić, Slavko Klisura i Dževad Bekrija.

Manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ nastavlja se u februaru kada je  planirano  raspisivanje Javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjh škola sa područja BPK,  kao i građane sa područja tog zatim  Kantona Sarajevo,  Fojnice i BiH. U proljeće će se održati i kviz znanja „Od proljeća do proljeća“ za učenike osnovnih i srednjih škola o temi “Život i djelo Isaka Samokovlije”.

U maju je planirana  izložba ULU „Goražde“ Likovne kolonije „Boje prijateljstva“ pod nazivom „Sunce nad Drinom“  u Sarajevu, a u okviru 26. „Internacionalnog festivala prijateljstva“ Goražde 2023 na Likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“, umjetnici će imati priliku slikati radove o temi „Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije“.

Sponzor kulturno-književne manifestacije je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.