Rijetka ptica koja je izumrla u Evropi stigla do ušća Neretve

FOTO:BIOM

Hrvatsko Uruženje Biom objavilo je kako se ženka ćelavog ibisa trenutno nalazi na području doline rijeke Neretve.

“Nakon što je odletjela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru. S Hvara je nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika. Međutim, nakon toga se predomislila i odletjela u deltu rijeke Neretve. Kao i do sada, kontaktirali smo Javnu ustanovu Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja zaštićenim prirodnim vrijednostima na tom području, a oni Županijski lovački savez i lovačka društva s tog područja kako bi se osigurao nastavak sigurnog boravka ženke ćelavog ibisa Gipsy u Hrvatskoj. Budući da Gipsy nije plaha molimo sve koji je krenu promatrati da joj ne prilaze i ne uznemiravaju je u trenucima kada možda odluči prespavati baš na vašoj kući”, objavili su.

Ova endemska ptica u Hrvatsku je stigla krajem decembra prošle godine. Putanju kretanja ove ptica možete pratiti na aplikacije Animal Tracker.

Smatra se ugroženom vrstom, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Ime joj je Nova.

Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Kolonije ćelavih ibisa su nekad živjele po srednjoj i južnoj Evropi, Siriji i Alžiru, a preživjele su samo one u Turskoj i Maroku.

Posjećamo, krajem 2021. godine ćelavi ibis je “odlučio posjetiti” i sjeverni dio naše zemlje odnosno Krajinu.

Nakon boravka u Hrvatskoj, ibis se stacionirao u Cazin. Također, slična ptica uočena je nedavno i u Sarajevu, a mnogi su sumnjali da je riječ upravo ovoj izumirajućoj vrsti.

 

klix