Premijer Vlade TK Irfan Halilagić primio predstavnike Općine Pale u FBiH

FOTO: FENA/Vlada TK

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je primio načelnika Općine Pale u Federaciji Bosne i Hercegovine Almina Ćutuka i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Senada Mutapčića.

Budući da se radi o maloj općini koja je doživjela ogromna razaranja u kojima su uništeni svi privredni kapaciteti i stočni fond a danas se nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji, premijer Halilagić je kazao da će sagledati mogućnosti apliciranja na neki od projekata u okviru pomoći povratku.

– Tuzlanski kanton kontinuirano izdvaja sredstva za održivi povratak te ćemo istražiti mogućnosti da Općina Pale u FBiH učestvuje u nekom od projekata u okviru Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK – kazao je tom prilikom Halilagić.

Načelnik Ćutuk je izvijestio da je manji broj stanovnika općine Pale-Prača na zapadu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uposlen u tri privredna subjekta, dok većina stanovništva živi od poljoprivrede.

Trenutno rade na uređenju industrijske zone a u planu je i otvaranje banjsko-rekreativnog kompleksa sa termalnom vodom, saopćeno je iz Vlade TK.

Ćutuk je naglasio da im je prioritet otvaranje radnih mjesta kako bi zadržali mlade.

Sastanku je prisustvovao i savjetnik premijera Hasan Fehratović.

 

Fena