SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Ministarstvo za unutrašnje poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde (MUP BPK Goražde) u potpunosti razumije građane Bosansko-podrinjskog kantona koji imaju subjektivni osjećaj da je narušena sigurnosna situacija u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde zbog pokušaja ubistva našeg sugrađanina Almira Raščića 13.01.2023. godine.

MUP BPK Goražde i Uprava policije MUP-a BPK Goražde su poduzeli niz aktivnosti, a sve sa ciljem pronalaska počinioca ili počinilaca i rasvjetljavanja samog krivičnog djela.
Uprava policije MUP-a BPK Goražde je angažovala sve raspoložive kapacitete.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije kao i uposlenici personala i ostalih odsjeka su na terenu i poduzimaju se sve aktivnosti sa ciljem pronalaska počinioca. Odmah po saznanju poslane su depeše i obavijesti entiteskim i državnim policijskim agencijama (SIPA i FUP) i ostvarena je određena saradnja i zajednički se djeluje.

Slučaj je preuzelo Kantonalno tužilaštvo, tako da se o predmetu ne smije govoriti zbog interesa istrage. Uprava policije je formirala i jednu radnu grupu od najiskusnijih istražitelja koji rade  detaljnu analizu predmeta na osnovu prikupljenih saznanja.

Ovaj događaj je još jedna potvrda opravdanosti konstantnog ulaganja budžetskih sredstava u jačanje kapaciteta Uprave policije i općenito sigurnosti u Kantonu.

MUP BPK Goražde, ali i Vlada Kantona je spremna na zahtjev Uprave policije obezbijediti i dodatna materijalna i finansijska sredstva ili poduzeti druge zakonom dopuštene pravne radnje za što brže rasvjetljavanje ovog krivičnog djela.

Vjerujemo da će i ovo kao i ostala krivična djela biti brzo rasvijetljeno jer ako pogledamo statističke pokazatelje Uprave policije BPK Goražde ne može se zaključiti da je došlo do bitnog narušavanja sigurnosne situacije u Kantonu i da je Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedan od najsigurnijih kantona u Federaciji BiH.

Sektor kriminalističke policije i Jedinica za podršku Uprave policije su imali 26 zaplijena droge i ostalih opijata više u 2022. godini u odnosu na prethodnu, 2021. godinu.

MUP BPK Goražde je krajem 2022. i početkom 2023. godine  pokrenulo niz aktivnosti koje za cilj imaju dodatno jačanje kapaciteta Ministarstva, Uprave policije i općenito povećanje stepena sigurnosti građana. Tako je već imenovana komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva, Uprave policije, Gradske uprave Goražda, Direkcije za ceste BPK Goražde i JP Ceste FBiH koja će uraditi elaborat saobraćajne signalizacije u Goraždu i dati prijedlog mjera za unaprijeđenje, a već ranije Premijer BPK je najavio u svom ekspozeu da će sve frekventne lokacije u Kantonu biti pokrivene video nadzorom što će u mnogome olakšati rad agencija za provođenje zakona, ali i poboljšati percepciju građana o općoj i imovinskoj sigurnosti.

S obzirom na vremenske uvjete i obilnu kišu u Bosni i Hercegovini jučer je zasjedao Kantonalni štab Civilne zaštite. Postoje pretpostavke da može doći do izlijevanje rijeke Drine.

Jedinica za podršku Uprave policije BPK Goražde je u punom kapacitetu s kompletnim ljudstvom, materijalno tehničkim sredstvima (čamci, vozila, užad) i psima stavljena stavljena na raspolaganje Kantonalnom štabu Civilne zaštite za slučaj izlijevanja rijeke Drine iz svog korita.