Razgovarano o realizaciji projekta izgradnje Tunela „Hranjen“

S ciljem nastavka saradnje kada je riječ o realizaciji projekta izgradnje Tunela „Hranjen“, na inicijativu premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edina Ćulova, danas je u zgradi Vlade BPK Goražde održan sastanak s predstavnicima JP „Autoceste FBiH“ na kojem je razgovarano o implementaciji projekta, a sastanku su pored investitora, prisustvovali i predstavnici izvođača radova te predstavnici IPSA Instituta koja vrši nadzor kada je riječ o ovom projektu.

Prezentovane su aktivnosti koje se provode od stane investitora kao i izvođača radova, a kada je riječ o podršci za nastavak radova, posebno u dijelu koji se odnosi na obezbjeđenje finansijskih sredstava nadati se da to neće biti upitno kako bi se se realizovao ovaj dugo očekivani projekat.

„Do sada je iskopano 2.500 metara glavne servisne tunleske cijevi što predstavlja otprilike 45 posto radova na iskopu. Radovi se nastavljaju dalje ustaljenom dinamikom, finansijska situacija zaokružena je zaključno sa mjesecom septembrom 2021.godine, a planovi su da se ide u realizaciju novog ugovora koji će se odnositi na nastavak radova do 2024. godine, što zavisi od finansijske situacije s obzirom da je Vlada FBiH finansijer ovog projekta“- kazao je Samir Pirić, predstavnik JP „Autoceste FBiH.

Radi se o prvom sastanku nakon imenovanja ove Vlade, na kojem je razgovarano o mogućnostima dalje implementacije projekta te mogućnostima izmjene načina finansiranja, jer dosadašnji način finansiranja se prema procjenama nije pokazao efikasnim.

„Problem predstavlja što se za svaku tranšu mora objaviti novi tender, putem kojeg se bira novi izvođač radova. Kako smo mogli čuti, postojeći izvođač radova, firma Euro Asfalt koja ima ugovor do aprila mjeseca 2023.godine, imat će problema ukoliko izostane finansijska podrška u smislu da neće moći zadržati postojeći kadar. Dakle, pored ovih sredstava u iznosu od 50.000.000 KM, mi moramo osigurati dodatna finansijska sredstva, kako bi se projekat nastavio kontinuirano“-naglašava premijer Ćulov.

Dodao je da je ovom prilikom dogovoreno je održavanje redovnih sjednica Odbora za praćenje realizacije projekta, kako bi zainteresovana javnost bila blagovremeno obaviještena o aktivnostima koje se provode.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o aktivnostima koje bi bilo neophodno poduzeti u vezi iskorištavanja nalazišta vode na ovom lokalitetu, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji su obećali punu podršku.

„ Definisali smo gdje su nalazišta, a uz podršku stručnog kadra sa Građevinskog fakulteta iz Sarajeva krenut ćemo u izradu idejnog projekta, u kojem će biti definisano kako i sa kojim finansijskim sredstvima je moguće tu vodu iskoristiti za vodosnabdijevanje Grada Goražde“ -kazao je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

 

www.bpkg.gov.ba