Peković: Svjedočenje zaštićene svjedokinje bez prisustva javnosti

 

FOTO: agencije

U nastavku suđenja Slobodanu Pekoviću, optuženom za ratne zločine počinjene na području Foče 1992. godine, videolinkom je saslušana zaštićena svjedokinja A-1, a Viši sud u Podgorici isključio je javnost sa ovog ročišta.

Zaštićena svjedokinja pod pseudonimom A-1 svjedočila je protiv Slobodana Pekovića posredstvom međunarodne pravne pomoći, videolinkom iz Suda Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Sudskog vijeća Višeg suda u Podgorici Nada Rabrenović saopćila je da se na zahtjev punomoćnika svjedokinje Dalibora Tomovića isključuje javnost tokom njenog saslušanja, te će joj tokom svjedočenja biti izmijenjen glas i neće se vidjeti lice.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je ranije ovaj predmet preuzelo od Bosne i Hercegovine i podiglo optužnicu, a pojedini mediji u susjednoj zemlji su objavili da je optuženi promijenio prezime iz Ćurčić u Peković, ali te informacije iz crnogorskih pravosudnih institucija nisu potvrđene.

Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Ćurčića podiglo u septembru 2018., kada je navedeno da je on nastanjen u Crnoj Gori, a Državni sud je ubrzo optužnicu potvrdio.

Optužnica ga tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u općini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

“Također se tereti da je zajedno s drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, te lično počinio silovanje jedne osobe”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Viši sud u Podgorici potvrdio je krajem januara 2022. optužnicu protiv Pekovića, a prema podacima Akcije za ljudska prava Crne Gore, suđenje Pekoviću je počelo u septembru 2022. godine, a on je prilikom saslušanja pred Specijalnim državnim tužilaštvom negirao krivicu.

Nastavak suđenja bit će naknadno saopćen.

 

Detektor