Upriličen prijem za nastavnicu Osnovne škole “Husein ef.Đozo” Vildanu Obuću

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Pedagoški zavod danas su upriličili prijem za nastavnicu Osnovne škole “Husein ef.Đozo” Vildanu Obuću, koja je bila nominovana za nagradu Centra za inovativne inicijative “Step by Step” za najbolje nastavnike i nastavnice u BiH. 

Ceremoniju dodjele nagrada koja je ove godine održana 18. janura u Mostaru, Centar za inovativne inicijative organizuje već sedmu godinu zaredom imajući za cilj  glasno promoviranje  nastavničke profesije kao ključnog  indikatora kvalitetnog obrazovanja u BiH, a ove godine čast da bude nominovana među prvih pet najboljih u kategoriji stučnih saradnika u BiH imala je i nastavnica Vildana Obuća, po profesiji defektolog u osnovnoj školi “Husein ef.Đozo” u Goraždu.  

Radi se o najvrijednijem priznanju na svim nivoima obrazovanja, a od 2019.godine NIN je prepoznat i kao dio velike porodice Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu. 

Iako nije nagrađena, sama nominacija nastavnice Vildane Obuće među pet najboljih u državi predstavlja veliki uspjeh, a inovativna praksa s kojom se predstavila ova nastavnica je o temi  “Profesionalna orjentacija djece s poteškoćama u razvoju u osnovnim školama”.

“To je program koji sam ja ranije napisala u saradnji sa resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom, a BPK Goražde je jedini kanton na nivou BiH koji se može pohvaliti da ima ovaj program. U prethodnoj godini, s obzirom na različite poteškoće i veliki broj djece s poteškoćama u razvoju, prilagodila sam taj program malo drugačijim metodama i tehnikama kako bi  djeca mogla izraziti svoju samospoznaju, uključiti roditelje u realne susrete sa svijetom zanimanja u srednjim školama, kao i različite institucije kao što su  JU Služba za zapošljavanje i Udruženje  poslodavaca” -pojasnila je Obuća.

Da je i nominacija za ovakvu nagradu veoma vrijedna potvrđuje i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić-Herić, smatrajući da je promocijom našeg obrazovnog sistema nastavnica Obuća, na neki način, postala ambasador BPK Goražde. 

„To je jedan veliki uspjeh za naš kanton i obrazovni sistem u cjelini i mi smo na tome zahvalni, a današnji prijem je samo jedan mali znak pažnje za dosadašnji rad i trud s djecom koja imaju poteškoće u razvoju, obavljajući posao nastavnika u OŠ „Husein ef.Đozo. Inicijativa za dodjelu nagrade za inovativne nastavnike i  jeste promocija nastavničke promocije kako bi se dalo na njenom značaju, jer obrazovanje je nešto što stvara temelje društva u cjelini kao i temelje u  stvaranju zanimanja koja iz njega proističu“-naglašava ministrica Herić. 

Uz čestitke,  nastavnici Vildani Obući na današnjem prijemu uručena je zahvalnica Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport za dugogodišnje zalaganje i jako uspješan rad.