Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 3.vanrednoj sjednici održanoj jutros, razmatrala je i utvrdila Prijedlog „Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“ za 2023.godinu koji je upućen u skupštinsku proceduru.

 

Finansijskim planom prihodi i rashodi Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2023.godinu utvrđeni su u iznosu od 22.864.383,00 KM što je za 4 odsto više od izmjena i dopuna Plana za 2022. godinu.

 

Njegovom realizacijom trebali bi se ostvariti prioritetni ili strateški ciljevi Zavoda, tj. poboljšanje zdravlja stanovništva i zadovoljstva korisnika usluga kroz univerzalnu, efikasnu, kontinuiranu, dostupnu, kvalitetnu i isplativu primarnu zdravstvenu zaštitu orijentiranu ka porodici i zajednici i baziranu ka promociji zdravlja i prevenciji bolesti.

 

Zavod će, kako ističe resorni ministar, i u ovoj godini obezbjeđivati nedostajuća sredstva za podršku rada Hemodijaliznog centra, odnosno finansirati angažman njegovog kadra, kao i specijalizaciju ljekara i angažman spoljnih saradnika, nedostajućog ljekarskog kadra u Kantonalnoj bolnici Goražde. Planirana su, između ostalog, sredstva za Esencijalnu listu lijekova i naknada za izdate lijekove, kao i za unaprjeđenje postojećeg i uvođenje novog informacionog sistema u zdravstvu na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

Na današnjoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde utvrdila je takođe i Skupštini na usvajanje proslijedila Prijedlog Odluke o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2023.godinu.