Loši vremenski uslovi otežavaju spasiocima potragu za žrtavama u Turskoj i Siriji

foto:index.hr

U Turskoj i Siriji u toku je veliki međunarodni spasilački napor kako bi se došlo do žrtava zarobljenih u ruševinama, a loši vremenski uslovi umnogome otežavaju potragu.

Turski ministar zdravlja Fahrettin Koca rekao je da vremenske prilike i razmjere katastrofe otežavaju timovima pomoći da stignu do zemljotresom pogođenih područja, dodajući da helikopteri nisu mogli da jučer da polete zbog lošeg vremena. Jake snježne oluje nedavno su pogodile dijelove Sirije i Turske, prema meteorološkoj prognozi CNN-a, a do srijede se očekuje da će temperature pasti nekoliko stepeni ispod nule.

Konzul BiH u Turskoj Siniša Mihailović jutros je za Klix.ba kratko prokomentarisao da nema novih informacija o državljanima BiH u vezi sa razornim zemljotresima na jugoistoku Turske i potvrdio da vladaju loši vremenski uslovi što itekako otežava već tešku situaciju u više gradova.

Videosnimak objavljen na Facebooku pokazuje trenutak neposredno prije zemljotresa, a autor je ostavio kratak opis “o čudnom ponašanju ptica i životinja” koje kao da najavljuju prirodnu katastrofu. Također, možemo vidjeti da je grad prekriven snijegom. Fotografije snimljene u gradovima pogođenim zemljotresom na jugoistoku Turske prikazuju porodice koje se skupljaju vani oko vatre kako bi se ugrijale.

Neki su potražili sklonište u autobusima, sportskim centrima, džamijama i ispod privremenih šatora od cerada – objekata dovoljno čvrstih da izdrže dodatne potrese ili dovoljno slabe da ne izazovu teške ozljede ako se sruše.

U Siriji, zemlji koja već trpi posljedice građanskog rata, razaranja su također široko rasprostranjena. Zemlja se i prije zemljotresa suočavala sa nestašicom hrane, piće i adekvatnih objekata za život, a El-Mostafa Benlamlih, humanitarni koordinator UN-a u Sriji je reako su zalihe UN-a podijeljene i da je potrebno više lijekova i medicinske opreme, a posebno svježe vode ili alata za popravku oštećenih rezervoara za vodu.

klix.ba