Vlada odobrila programe utroška srestava u budžetu Ministarstva u ukupnoj vrijednosti od 1.570.000 KM

U cilju efikasne implementacije Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica te unaprjeđenja statusa boračkih populacija na prostoru našeg kantona, na nedavno održanoj sjednici, Vlada BPK Goražde dala je saglasnost na programe utroška sredstava iz budžeta Ministarstva za boračka pitanja čija je vrijednost 1.570.000 KM.

Programom utroška sredstava na ekonomskom kodu -Tekući transferi pojedincima utvrđenim u budžetu Ministarstva za boračka pitanja za 2023.godinu, planirana su finansijska sredstva u iznosu od 1.200.000KM, a kako bi se u konačnici implementirala sva prava boračke populacije, prema riječima ministra Avda Mirvića, evidentna su nedostajuća sredstva.

„U skladu sa izmjenama i dopunama Zakona, djeca šehida koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih pri JU „Služba za zapošljavanje BPK Goražde“ imaju pravo na novčanu pomoć jednom godišnje u iznosu 286,50 KM, što do sada nije bilo u praksi“-između ostalog naglasio je ministar Mirvić.

Za podršku neprofitnim organizacijama, Program utroška sredstava iznosi 376.000 KM. Transferi se odnose na tranše prema udruženjima koje bi se implementirale putem javnih poziva na koji se mogu prijaviti kandidujući projekte. U ovoj godini, u okviru tih sredstava Ministarstvo za boračka pitanja planira aktivnosti vezane za održavanje izgrađenih spomen obilježja te pružiti pomoć Savezu ratnih vojnih invalida „Sinovi Drine“ vezano za spornu reviziju koja je vođena prije deset godina, kao i za implementaciju projekta nabavke novog kombi vozila za prijevoz pripadnika boračke populacije s prostora našeg kantona.

„Savezu ratnih vojnih invalida odobreno je oko 90.000 KM za kupovinu novog kombi vozila u cilju implementacije projekta koji se odnosi na prijevoz pripadnika boračke populacije na relaciji Goražde-Sarajevo. Poznato je da Savez svakodnevno organizuje prijevoz na navedenoj relaciji kao i do banjskog liječilišta, a mnoga djeca boračke populacije koristila u ovaj prijevoz do odredišta gdje su se školovali. Projekat je od šireg značaja za sve naše boračke kategorije i u neformalnom razgovorou s Koordinacijom boračkih udruženja svi su dali načelnu saglasnost za realizaciju ovog projekta“-kazao je ministar.

Na kraju, u ministarstvu se nadaju da neće doći u pitanju ispunjenje svih obaveza prema boračkoj populaciji u ovoj godini, što će umnogome zavisiti od finansijske podrške budžetu BPK Goražde s viših nivoa vlasti.

 

www.bpkg.gov.ba