Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde počeo sa programom edukacije o značaju HPV vakcinacije

Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počeo je sa realizacijom programa edukacije o značaju HPV vakcinacije u prevenciji karcinoma grlića materice.

Prva edukacija organizirana je za Vijeće roditelja u Osnovnoj školi “Husein ef. Đozo” u Goraždu gdje su o ovoj temi govorili direktorica Zavoda dr. Medina Bičo I spec. ginekologije I akušerstva dr. Edin Čengić.

Po riječima dr. Bičo, kantonalno ministarstvo zdravstva planira izdvojiti sredstva za nabavku HPV vakcina, čime će I BPK Goražde krenuti u ovaj proces imunizacije

“   U međuvremenu cilj nam je da promovišemo značaj HPV vakcine I da kod roditelja podignemo svijest da bi, kada vakcine budu dostupne, vakcinisali svoju djecu.  Za sada su to djevojčice uzrasta od 6 do 8 razreda, ali zavisno od dostupnosti vakcina ta se starosna granica može produžiti do 26. Godine, s tim da je jako bitno da se te vakcine daju prije stupanja u seksualne odnose. U nekim zemljama se vakcinišu I dječaci jer su muškarci prenosioci bolesti” – istakla je Bičo.

Naglasila je da je rak grlića materice deveti uzrok smrtnosti na nivou cjelokupne svjetske populacije dok je kod žena na četvrtom mjestu, što govori o visokoj incidence bez obzira na na sve dostupne oblike prevencije. Dodala je da je globalna strategija WHO da se do 2030. Godine je da preko 90 posto djevojčica vakciniše HPV vakcinom do 15 godine života, te da se zatim obave skrinig pregledi.

Bičo je podsjetila da se u Kantonu Sarajevu već krenulo sa ovim vidom vakcinacije, dok će federalni Zavod za javno zdravstvo obezbjediti vakcine za pilot projekat u tri kantona, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom I HNK-a.

“ Cilj svih zavoda je da ta vakcina bude u obaveznom programu imunizacije. Poznato je da se naša djeca vakcinišu protiv deset zaraznih bolesti I mi smo kao kanton u vrhu što se tiče imunizacije djece. Vjerujemo da neće biti ni otpora kada je u pitanju  ovaj vid vakcinacije jer HPV vakcina zaista sprječava jedno vrlo teško oboljenje.  U BPK imamo svake godine od četiri do pet novooboljelih I uglavnom to su mlađe žene” – napomenula je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

Najavila je da u narednom perodu biti organizovan niz edukacija  kako bi proces  HPV vakcinacije na području BPK Goražde započeo  na najbolji mogući način.

Dr. Edin Čengić naglasio je da u Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou oko 140 žena umre od raka grlića materice, a oboli oko 550. Govoreći o važnosti prevencije, podsjetio je da je slučaju pravovremenog otkrivanja promjena na grliću materice, izlječenje  stoprocentno.

“ Vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje gotovo sve nove slučajeve raka grlića materice, je siguran, efikasan i ključan korak u borbi protiv ove bolesti. Antitijela su specifična I blokiraju da virus uđe u ćelije domaćina. Ona kao ni ostale vakcine ne može djelovati na trenutnu infekciju, ne može je zaustvaiti ni prevenirati ako je virus već u organizmu. Ova vakcina prevenira karcinom grlića materice ali I ostale karcinome koji su rijetki ali ih HPV izaziva takođe seksualnim putem” – istakao je dr. Čengić.

Govoreći o efikasnosti vakcina, naglasio je da je od 2006. godine kada je u Americi uvedena ova vakcinacija, za vrijeme istraživanja u trajanju od osam godina, za 56 posto među adolescentima koji su ciljana grupa, opale  sve vrste HPV infekcija.