RS ignorira Ustavni sud i državu: Planirano 450 miliona KM za izgradnju Buk Bijele

FOTO:ilustracija

Vlada Republike Srpske usvojila je Prijedlog programa javnih investicija za period od 2023. do 2025. godine koji sadrži spornu izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini koja je teritorijalna voda BiH te kojom RS nema pravo raspolaganja.

Iz ministarstva finansija tog bh. entiteta su obavijestili o izdvojenim kapitalnim projektima za koji su obezbijeđeni ili izvjesni izvori finansiranja i pregled prioritetnih projekata koji još nemaju obezbijeđene izvore finansiranja.U navedenom trogodišnjem periodu ugovorene su investicije u iznosu od 1,8 milijardi KM, dok je prioritetno za dodatne investicije u iznosu potrebno od 2,3 milijarde KM (projekti bez obezbjeđenih izvora finansiranja).

Najveća ulaganja su planirana za projekte iz oblasti energije, gdje se izdvaja izgradnja hidroelektrane Buk Bijela u okviru hidroenergetskog sistema Gornja Drina u iznosu 450 miliona KM.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 568 miliona KM.

Ovakvim planom Vlada RS-a nastavlja ignorirati odluke Ustavnog suda BiH i presude koje se tiču državne imovine te činjenice da se RS ne može ekonomski okoristiti državnim šumama, rijekama, dolinama, pa i njivama.

Ustavni sud je 2021. godine u objašnjenju djelimične odluke već donio odluku o specifičnostima državne imovine, ističući da ona obuhvata i i javna dobra poput morske vode i morskog dna, riječne vode i riječnih korita, jezera, planina i drugih prirodnih bogatstava.

Sud je istakao i da u smislu titulara državne imovine ne postoje neke apstraktne “vanjske vode” na osnovu kojih bi RS mogao tvrditi da je Drina u suštini “unutrašnja voda na teritoriji RS-a”, jer je sve to teritorija države BiH.

Nakon što je Narodna skupština RS-a ponovno usvojila sporni Zakon o imovini tog entiteta, on bi uskoro trebao biti predmet odlučivanja Ustavnog suda BiH nakon što je sud već 2021. godine decidno objasnio da RS nema pravo prenositi vlasništvo države u svoje vlasništvo, kao i da je Komisija za koncesije BiH jedina institucija nadležna za dodjelu koncesija na imovini države.

Važno je napomenuti da RS želi jednostrano kao administrativna jedinica u BiH stupiti u ugovorni odnos sa Republikom Srbijom te dodijeliti koncesiju za upotrebu hidropotencijala rijeke Drine na period od 50 godina.

klix