Tri člana Naroda i pravde u Goraždu podnijela ostavke na stranačke funkcije

 

Dvojica vijećnika gradskog vijeća Goražde Arnel Vranj i Dževad Agović, te članica Kantonalnog izvršnog odbora ove stranke Nizama Rišljanin, podnijeli su ostavke na sve stranačke funkcije i zatražili brisanje iz evidencije članstva Naroda i pravde.

Vranj je inače potpredsjenik, a Agović član Gradskog izvršnog odbora NiP-a Goražde.

U pismu upućenom na adresu predsjedniku stranke Narod i pravda Elmedinu Konakoviću, te organima stranke u Goraždu, između ostalog, ukazali su na probleme u funkcionisanju organa ove političke organizacije u Goraždu.

Oni navode da su problemi prisutni duže vrijeme, te da su kulminirali vođenjem političkih procesa nakon posljednjih izbora, vaninstitucionalnim djelovanjem, samostalnim donošenjem odluka, kršenjem principa i političkih programa proklamovanih prije i tokom predizborne kampanje.

“Podržavanje i provođenje politika od strane izabranih zvaničnika Naroda i pravde koji štete ugledu stranke i predstavljaju suprotnost u odnosu na data obećanja u toku predizborne kampanje kao npr. podržavanje odluke o isplati jednokratne naknade izabranim i imenovanim zvaničnicima u BPK Goražde što predstavlja jedinstven primjer u BiH, te podržavanje određenih kadrovskih rješenja unutar koalicije za koje je poznato i užoj i široj javnosti da ne ispunjavaju niti moralne niti intelektualne kriterije”, navodi se u pismu.

Dodaje se da su to samo neki od primjera zbog koji su odlučili podnijeti ostavke na sve stranačke funkcije i zahtjev za brisanje iz evidencije članstva.

Podsjetimo da su Agović i Vranj mandate u Gradskom vijeću Goražde osvojili sa liste DF-a, a napustili su tu stranku u junu 2021. godine kada je Edita Velić, tadašnja predsjednica Kantonalnog odbora DF-a i poslanica u kantonalnom parlamentu, podnijela ostavku na sve funkcije u stranci. Za razliku od DF-a koji je tada ostao bez ijednog vijećnika u Gradskom vijeću te bez jednog od dva mandata u kantonalnom parlamentu, Narod i pravda danas u Gradskom vijeću ima dvoje vijećnika, Anelu Čakal-Ušanović i Tarika Alića.

Nizama Rišljanin političku karijeru je započela u stranci Goraždanska priča Edima Fejzića, te bila najmlađa ministrica unutrašnjih poslova ovog kantona u Vladi Aide Obuće (SDA). Smijenjena je u februaru 2021. godine u vrijeme kad je objavljen snimak o navodnoj trgovini Ministarstvom unutrašnjih poslova i Kantonalnom bolnicom Goražde.

Nekoliko mjeseci poslije Rišljanin je pristupila Narodu i pravdi te bila kandidatkinja na listi za kantonalni parlament, kada je osvojila blizu 500 glasova, ali ne i mandat u skupštini.