Nenad Ikonić za “Avaz”: Ne vjerujemo statistikama, nastavljamo potragu

Nemam riječi da opišem situaciju, milionski grad nestao je s lica zemlje, kao da je atomska bomba pala, kazao je on

Iako blijedi i zadnja nada da će se u ruševinama nakon katastrofalnog zemljotresa pronaći još neko od preživjelih, a pojedini timovi planiraju i povratak kući, članovi Spasilačke službe “Wolf” iz Foče ne odustaju od potrage. Oni su prije četiri dana stigli u Tursku i stavili se na raspolaganje Upravi za vanredne situacije (AFAD).

 

FOTO:Avaz

 

– Ovdje nas je 15. Donijeli smo kompletnu spasilačku opremu, potražne pse, termalne i endoskopske kamere, šatore, agregate, vodu i hranu za 20 dana. U centru smo Hataja, a naš dolazak preko Ambasade Turske tražio je AFAD, jer smo zajednički radili pet ciklusa obuke u potrazi i spašavanju u nepristupačnim planinskim terenima i urbanom spašavanju. Do sada smo radili uglavnom neke manje objekte, a sad smo pred ogromnim građevinama. Zamislite kad zgrada od osam spratova nestane pod zemljom, a ostanu samo dva sprata iznad – kaže načelnik službe Nenad Ikonić.

Izvukli 14 tijela poginulih

Na pojedine lokacije izlaze na poziv AFAD-a i uz pomoć specijalne opreme istražuju unutrašnjost porušenih objekata. Do sada su iz ruševina izvukli 14 tijela poginulih. Iako se suočavaju s velikom boli i nenadoknadivim gubicima turski narod hrabri spasioce, nudi im hranu … Uprkos činjenici da su prošli svi razumni rokovi, spasioci iz „Wolfa“ vjeruju da su čuda moguća i da će pronaći nekog ko je preživio devet dana od katastrofe.

– Nikad nisam vjerovao statistikama. Danas smo čekali da idemo spasiti jednog mačića. Kada spasim životinju isto kao da sam čovjeka našao. Moja je želja tolika da bih više volio živog čovjeka naći nego ne znam kakvo bogatstvo da mi ponudite – ističe Ikonić.

Pomjerao objekte gore-dolje

 

Poput ostalih sagovornika s lica mjesta, ni dugogodišnji spasilac iz Foče nema riječi da opiše situaciju u Hataju.

– Milionski grad nestao je s lica zemlje, kao da je atomska bomba pala. Prvi zemljotres snage 7,7 stepeni ovdje je trajao dvije minute, a drugi nekoliko sati kasnije i trajao je oko 30 sekundi. Zemljotresi su obično horizontalni, ali ovdje se najprije desio vertikalni, koji je objekte prvo pomjerao gore-dolje, a onda je uslijedio horizontalni udar, tako da je u nekim objektima čak i raspored prostorija koje tražimo u ruševinama promijenio – dodaje Ikonić.

 

Avaz