Predstavnici USAID-a u BPK o projektu E-uprave

Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj USAID danas su boravili u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Povod susreta sa premijerom Edinom Ćulovom  bio je projekat  E-uprave koji pokreće USAID, a čijom realizacijom bi se u mnogome doprinijelo transparentnosti u procedurama koje provode nadležni organi.

Razgovarano je o mogućnostima učešća tog kantona u projektu, s akcentom  na digitalizaciju procesa javnih nabavki.

„Kako bi se ovaj projekat implementirao, uporedo se radi na prilagođavanju zakonske regulative kako na nivou BiH tako i Federacije BiH a ukoliko bude bilo potrebe i naš kanton će pristupiti tom procesu. Radi se o projektu koji je veoma značajan  za razvoj svih institucija, a kako bi se implementirao na nivou kantona, smatramo da raspolažemo sa resursima kako bi zadovoljili potrebe i napravili uspješnu saradnju sa USAID-om“-kazao je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Projekat će se realizovati u narednih pet godina, a za realizaciju će biti obezbijeđeno 10,9 miliona dolara. USAID će kroz  projekat E-uprave pružiti softversku, hardversku i tehničku pomoć u pomenutim oblastima.