Centralna mevludska svečanost MIZ Goražde u povodu Lejletu-l-miradž u džamiji Šehidija u Vitkovićima

FOTO:agencije

Po Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  večeras sa akšam-namazom nastupa blagoslovljena noć Lejletu – l – miradž.

Večeras će se nakon akšam namaza u goraždanskim džematima ova mubarek noć obilježiti tradicionalno učenjem mevluda,  dok će centralna svečanost za područje  Medžlisa islamske zajednice Goražde biti  održana u nedjelju 19.februara,  poslije jacije namaza u džamiji Šehidiji u Vitkovićima.

“ Islamski izvori o ovoj blagoslovljenoj noći govore kao o noćnom putovanju Muhammeda, a. s. od Mesdžidul-harama  u Meki  do Mesdžidul-Aksaa u Kudsu tj. Jerusalemu  i dalje, u više sfere nematerijalnog svijeta.  Miradž je jedna od najvećih počasti i nagrada za našeg vjerovjesnika Muhammeda a.s. nakon niza iskušenja i poruka je čovjeku da nikada ne posustaje “  naglašava glavni imam Medžlisa IZ Goražde  Esad ef. Grabus.

Vjernike je pozvao da maksimalno iskoriste vrijeme pred nama

“ Trebamo da donosimo što više salavata na Poslalnika a.s,  odvojimo nekoliko trenutaka vremena da klanjamo noćni namaz, da zamolimo Allaha dž.š da se i nama smiluje. Ono što je jako važno  je da se Poslaniku a.s na Miradžu  desilo to da mu je Allah dž.š naredio  da obznani nama pet dnevnih namaza da klanjamo. Takođe, je u toj noći objavljeno da će Allah dž.š svima oprostiti grijehe, osim onim akoji čine širk I isto je u toj noći kazano da se jedno djelo nagrađuje od 10 do 700 puta” – napominje ef. Grabus.