Požar na popularnom izletištu Modran kod Ustikoline, izgorjelo nisko rastinje

Na lokalitetu izletišta “Modran” u Ustikolini danas popodne izbio je požar u kojem je izgorjelo nisko rastinje, a iz lokalne zajednice hitno su intervenisali kako ne bi došlo do ugrožavanja stambenih objekata u blizini popularnog izletišta.

Ugašen je u popodnevnim satima zahvaljujući timu Civilne zaštite općine Foča u FBIH.

Uzrok požara je, prema riječima Muja Sofradžije, načelnika općine Foča u FBIH činjenica da je riječ o zapuštenom i neuređenom prostoru koji je izložen sličnim opasnostima.

“Smatramo vrlo neodgovornim zapuštanje ovog izletišta, što je i uzrok izbijanja požara. Mi smo u prethodnom periodu održali sastanak sa Vladom BPK Goražde na kojem je razgovarano o uređenju izletišta Modran, a sve sa ciljem poboljšanja cjelokupnog područja i sprječavanja neugodnih događaja kakvi su se desili danas. Novonastala situacija stvara opasnost za lokalno stanovništvo, kao i za njihove domove. Pozivamo Javno preduzeće Bosansko-podrinjske šume koje je odgovorno za ovaj lokalitet, da se uključe i ozbiljno shvate održavanje izletišta Modran koje bi trebalo služiti za opuštanje i rekreaciju, a ne za stvaranje opasnosti po stanovnike tog područja”, kazao je Sofradžija.

Kako je pojasnio lokalitet Modrana se nalazi u vlasništvu Javnog preduzeća “Bosansko-podrinjske šume”.