Zasjedala Vlada BPK Goražde

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 12.redovnoj sjednici dala je saglasnost na Program utroška sredstava Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i  sa ekonomskog koda -Tekući transferi pojednicima namjenjenom za isplatu studentskih stipendija  kao i na kriterije za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija u akademskoj 2022/2023.godini.

Realizacijom Programa čija je vrijednost  u ovoj godini 200.000KM, resorno ministarstvo nastoji podići nivo obrazovanja te dodatno motivisati učenike i studente za nastavak obrazovanja u visokoškolskim ustanovama na prostoru BiH. Razmatrajući materijale iz ovog ministarstva, Vlada BPK Goražde dala je saglasnost i na Programe utroška sredstava čijom realizacijom će biti obezbjeđen  redovan prijevoz učenika JU OŠ „Husein ef.Đozo“, JU OMŠ „Avdo Smailović“ u periodu od 30.01.-30.06.2023.godina.

Vlada BPK Goražde dala je saglasnost na odluku  o isplati tekućih  transfera Gradu Goražde i općinama Pale i Foča u FBiH za mjesec januar 2023.godine.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izvbjeglice, Vlada BPK Goražde dala je saglasnot na Rješenje o razrješenju te Rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbora JU Centar za socijalnirad BPK Goražde te usvojila zaključak kojim se zadužuje resorno ministarstvo da raspiše javni oglas i provede proceduru za izbor i imenovanje ovog upravnog odbora. Zaključkom je data i saglasnot na Rješenje o izmjeni Rješenja o imenovanju Ispitne komisije za polaganje stručnog ispita zdravstvenih radnika sa završenom srednjom stručnom spremom.

Primljena je k znanju i Informacija Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde o provedenoj proceduri izbora kandidata za poziciju člana Upravog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje te donešena odluka o prijedlogu kandidata ispred Vlade BPK Goražde.

Odlukom Vlade, data je saglasnost Direkciji za ceste Ministarstva za privredu BPK Goražde za pokretanje postupka odabira najpovoljnijeg ponuđača (otvoren postupak) za izvođenje radova na modernizacji regionalne ceste R 448a Osnica-Ilovača-Prača, dionica Žilići-Ravne (Nišani).

Kada je riječ o aktivnostima Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Vlada BPK Goražde razmatrala je a potom i dala saglasnost za pokretanje aktivnsoti na realizaciji projekta izgradnje i rekonstrukcije objekta JU „Dom za stara i iznemogla lica“ Goražde.

Saglasnost je data i na Programe utroška sredstava Vlade BPK Goražde sa ekonomskih kodova tekući transferi neprofitnim organizacijama, vjerskim zajednicama  i drugim nivoima vlasti.

Cilj Programa utroška sredstava sa ekonomskog koda tekući transferi neprofitnim organizacijama je pružanje finansijske podrške neprofitnim organizacijama na području našeg kantona te podržavanje i promocija projekata i aktivnosti usmjerenih na afirmaciju opšte-društveno korisnih ciljeva na području BPK Goražde.

Cijeneći ukupan značaj, kao i doprinos neprofitnimh organizacija na području našeg kantona,  Vlada BPK Goražde u budžetu za ove namjene u 2023.godini planirala je finansijska sredstva u iznosu od 150.000KM na ime podrške njihovom radu i realizacji projektnih aktivnosti.