30 godina od zločina u Štrpcima: Samo dvije osobe pravosnažno osuđene

FOTO:agencije

Danas se navršava 30 godina od stravičnog zločina u Štrpcima kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar. Putnici su nakon toga likvidirani.

Prije 30 godina su pripadnici pripadnici srpskih jedinica na željezničkoj stanici u Štrpcima, u Bosni i Hercegovini, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli su 20 putnika i potom ih ubili.Među žrtvama je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan putnik koji nije identifikovan. Svi su živjeli u Srbiji i Crnoj Gori – u Beogradu, Prijepolju, Bijelom Polju i Podgorici.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

U Prijepolju se svake godine 27. februara, odavanjem počasti na spomen-obilježju žrtvama, okupe porodica i prijatelji žrtava koji nakon tri decenije čekaju pravdu za svoje najmilije.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Samo dvije osobe pravosnažno osuđene

Za ovaj zločin do sada je osuđeno 14 osoba, od kojih samo dvije pravosnažno.

Nebojša Ranisavljević, komandant dobrovoljačkog voda pod nazivom “Resavac” ili “Skakavac”, koji je bio dio Interventne čete Višegradske brigade VRS-a, osuđen je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2002. godine na kaznu zatvora od 15 godina.

Mićo Jovičić, pripadnik Višegradske brigade VRS-a, protiv kojeg je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu 2016. godine i osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Sud Bosne i Hercegovine je 21. oktobra 2022. godine prvostepeno osudio sedmoricu na zatvorske kazne od po 13 godina, a prvooptuženog Luku Dragičevića, komandanta Višegradske brigade VRS-a, oslobodio uz obrazloženje da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati njegovu krivicu.

Početkom ovog mjeseca, Tužilaštvo BiH je uputilo žalbu na prvostepenu presudu prvooptuženom Luki Dragičeviću, kao i na visinu kazne od po 13 godina, koja je izrečena za ostalih sedam optuženih.

Tužilaštvo BiH žalbom traži da se prvoooptuženi oglasi krivim i kazni po zakonu, kao i da se svi ostali kazne na strožije kazne zatvora, s obzirom na težinu počinjenog zločina.

Isti sud je 19. januara 2023. godine osudio Bobana Inđića, komandanta Interventne čete Višegradske brigade VRS-a, na 15 godina zatvora za saučesništvo u zločinu počinjenom u Štrpcima.

klix