Ako se hitno ne renovira, most na Žepi, nacionalni spomenik BiH, neće izdržati!

FOTO:Avaz

Luk koji most povezuje sa desnom obalom napukao je prije nekoliko godina a pukotina se vremenom širila i postajala sve većaMost na Žepi je 2005. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH, ali to izgleda nikoga ne zanima, osim ljudi koji tamo žive. Jer da zanima, do sada bi se digla kuka i motika da se most, kojem je pijetet dao i veliki Ivo Andrić, obnovi i da se zaustavi njegovo dalje propadanje.

Luk koji most povezuje sa desnom obalom napukao je prije nekoliko godina a pukotina se vremenom širila i postajala sve veća. To je zaustavljeno sitnim radovima 2016. godine, ali nedovoljno.

Nezim Cocalić, predsjednik Mjesne zajednice Žepa, kaže za portal “Avaza” da je prije nekoliko godina jedna firma iz Sarajeva radil na osiguranju konstrukcije luka, ali da je na tome stalo.

– Oni su dovukli željezo, varili, potklocali i to tako i sada stoji – kaže Cocalić za “Avaz”.

Na pitanje zašto se tom problemu ne pristupi ozbiljnije odgovara:

– Valjda nema donatora, da se plati kako bi se skidao kamen po kamen pa da se to sve ponovo renovira i uradi.

Prepušten zubu vremena, most na Žepi bi uskoro mogao biti hrpa kamenja.

FOTO:Avaz

U nedostatku preciznih podataka o graditelju i vremenu izgradnje, u narodu su sačuvane legende da je kameni most preko plahovite rijeke zadužbina vezira Jusufa, porijeklom iz ovih krajeva. Uz informacije iz pripovijetke Ive Andrića, Šaban Kulovac, autor dvije knjige posvećene Žepi i vrijedni arhivar zapisa o mjestu u kojem je rođen, sjeća se i 1966. godine kada je most sa svoje izvorne premješten na sadašnju lokaciju zbog izgradnje HE Bajina Bašta.

Avaz