Koristi čaja

Đumbir je moćan oksidans koji podstiče proces čišćenja crijeva od toksinaLjudski imuni sistem je glavna barijera koja štiti tijelo od agresivnih vanjskih faktora. Jačanje imuniteta, kao i preventivne mjere u cilju njegovog održavanja, relevantne su za sve ljude bez izuzetka. Ovo su čajevi koji mogu pomoći.

Krvni sudovi

Đumbir i med – Đumbir nije idealan za ljude koji su navikli na frižider jer podstiče apetit. Đumbir je moćan oksidant koji podstiče proces čišćenja crijeva od toksina i na taj način povećava imunološku odbranu organizma. On je odlično antibakterijsko sredstvo koje čisti tijelo od parazita.

Vraća rad pankreasa i jetre, stimulira štitnu žlijezdu, poboljšava pamćenje, čisti krvne sudove od aterosklerotskih plakova i na taj način usporava starenje organizma. Korijen đumbira mora se naerendati na krupno rende tako da se dobije 2 supene kašike. Stavite ih u litarsku teglu, dodajte 1-2 kašike običnog zelenog čaja, 3 kašike iscjeđenog limunovog soka, 1 kašiku meda. Napunite teglu kipućom vodom do vrha i ostavite da se piće kuha. Čaj je spreman za sat.

Mnogo vitamina

Čaj od kupine – U kupinama ima toliko vitamina i korisnih supstanci da samo 100 grama ovih bobica sadrži dnevni unos vitamina namijenjen punom ljudskom životu. Ima radikalno jačanje imunološkog sistema, dobar je za prehladu i kašalj i pomaže u pregledu gornjih disajnih puteva.

 

Za pripremu 500 ml čaja od kupine potrebno je samo 100 grama osušenih listova kupine, 2 kašike cimeta, meda i anisa po ukusu. Pomiješati listove kupine, dodati med i anis po ukusu, sipati ključalu vodu, ostaviti 5-7 minuta. Dobijate dvije porcije okrepljujućeg aromatičnog napitka.

Štiti od prehlade

Lijek broj jedan za prehladu. Aromatični topli čaj od lipe s dodatkom meda povećava otpornost porijeklu na prvi znak prehlade, ublažava napetost i umiruje. Ima antiinflamatorni, antipiretički, dijaforetski, ekspektorans, diuretički, analgetički efekat. Promovira eliminaciju toksina i metabolita.

Rastopite suhu lipu od 1 kašike cvijeća na 200 ml kipuće vode koju ste predhodno ohladili na 90-95 stepeni. Poklopite čvrsto, a još bolje umotajte u peškir i ostavite 20-25 minuta da odstoji.

 

Avaz