Kako riješiti probem pasa lutalica ili napuštenih pasa?

Na inicijativu gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića u gradskoj upravi održan je još jedan u nizu sastanaka o problemu napuštenih pasa na ulicama grada, koji se u posljednje vrijeme pojavljuju u enormnom broju i predstavljaju sve veću prijetnju za građane.

Na sastanku kojem su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova BPK Nusret Hubjer i kantonalni veterinarski inspektor Edin Aganović još jednom je naglašena potreba hitnog rješavanja ovog problema koji je, uprkos postojanju azila, evidentan te, kako je istaknuto,  sve više izmiče kontroli.

„Pored niza izazova  sa kojima se ovaj grad susreće jedan od gorućih  problema su psi lutalice i napušteni psi koji su  stvarno postali alarmantan problem u našem gradu. U okviru svoje nadležnosti Grad Goražde poduzeo je više energije, truda, enormna sredstva koja se izdvajaju i što nam je i Zakonom iz 2009. godine nametnuto sa državnog nivoa, obavezali su lokalne samouprave da se jednostavno psi lutalice humanim načinom moraju sklanjati sa ulice što i radimo“ – kazao je Imamović.

U prilog tome naveo je da azil za pse koji je u privatnom vlasništvu partnera iz Njemačke ima preko 300 pasa lutalica dok su više od 600 pasa uspjeli udomiti za nepune dvije godine.

„  To govori da su pse koje imamo trenutno na ulici iz drugih gradova, psi koji su  pušteni od strane vlasnika na ulicu. I učesnike današnjeg sastanka i predstavnike azila za pse smo obavjestili da ćemo u okviru svoje nadležnosti intenzivno poduzeti sve  mjere humanog otklanjanja sa ulica grada Goražda. Direktno smo jednim dopisom upoznali kantonalnu vladu BPK-a gdje tražimo jedan privremeni objekat za smještaj pasa lutalica i evo direktno još jednom koristim priliku,da se zbog ovakve situacije, kao gradonačelnik izvinim građanima a uradit ćemo sve neophodno da se psi otklone sa ulica“ – poručio je Imamović.

Po njegovim riječima, zakoni na koje smo kao država pristali su jasni ali nisu identični  pa čak ni među zemljama članicama Evropske unije a, naglasio je, postoje i bitne razlike na nivou entiteta.

„ U RS-u nakon donošenja takvog Zakona, članom 30 su definisali da nakon 30 dana pas ako se ne udomi  ide eutanazija. U Federaciji su tu ruke vezane. Ne govorim da bi pristupili tim metodama, ali ono što ćemo uraditi u narednih nekoliko dana što će biti je humano otklanjanje pasa lutalica nakon dodjele privremenog objekta u gradu Goraždu pri čemu je obećana  puna podrška MUP-a BPK-a kao i kantonalne inspekcije“ – kazao je gradonačelnik Goražda.