Nova prilika za nezaposlene osobe: Raspisani javni pozivi za programe Službe za zapošljavanje BPK Goražde

FOTO:ilustracija

Služba za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  raspisala je javne pozive za učešće u programima ove službe, na koje je saglasnost dala Vlada BPK Goražde.

Riječ je o Programu  stručnog osposobljavanja za 2023. godinu i Programu dokvalifikacije/doškolovanja, prekvalifikacije, obuke i usavršavanja, za čiju realizaciju je planirano ukupno 250.000 KM.

„ Program stručnog osoposobljavanja za koji je predviđeno 200.000 KM namjenjen je osobama sa VSS koje nemaju radno iskustvo, da steknu isto i postanu konkurentniji na tržištu rada. Oni mogu preuzeti „Vaučer za stručno osposobljavanje“ i samoinicijativno pronaći poslodavca, a takođe poslodavci se mogu i sami prijaviti. Stručno osposobljavanje bit će finansirano kroz topli obrok od 11 KM po danu, osiguranjem za slučaj povrede na radu kao i troškovi prijevoza ukoliko osoba stanuje na udaljenosti većoj od 3 km“ – pojasnila je šefica odjeljenja za aktivnu politiku u Službi za zapošljavanje BPK Goražde Senija Hadžić.

Po njenim riječima, Program dokvalifikacije, prekvalifikacije,  obuke i usavršavanja je novina u radu službe

„ Po ovom programu se pruža mogućnost nezaposlenim osobama da se usavrše, dokvalifikuju i prekvalifikuju,  kako bi postali konkurentniji na tržištu rada i što prije došli do zaposlenja, a za ovaj program planirana su sredstva u iznosu od 50.000 KM“ – navela je ona.

Podsjetila je da će tokom marta biti raspisan i javni poziv  federalnog Zavoda za zapošljavanje  za učešće u programima sufinansiranja zapošljavanja koji obuhvata devet mjera kao i za program sufinanisanja samozapošljavanja.

„ Uslov za učešće u ovim mjerama je da su poslodavci registrovani na portalu federalnog Zavoda za zapošljavanje kao i  nezaposlene osobe koje žele da pokrenu biznis. Ovom prilikom pozivamo i poslodavce i nezaposlene osobe da se registruju na vrijeme, ukoliko žele da učestvuju u ovim mjerama, jer samo tako će moći online aplicirati“ – kazala je Hadžić.

Naglasila je da je za Program sufinansiranja zapošljavanja u 2023. godini za BPK Goražde predviđeno 1.399.000 KM dok je za Start up programe zapošljavanja namjenjeno nešto više od  480.000 KM.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje BPK zaključno sa januarom ove godine nalazilo se 2.914 nezapsolenih osoba.