Pokrenute aktivnosti u vezi buduće saradnje JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde sa Općom bolnicom “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-Podrinjskog Kantona Goražde Senad Čeljo, posjetio je Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, gdje je s menadžmentom ove zdravstvene ustanove i direktorom Ismetom Gavrankapetanovićem razgovarao o mogućnostima buduće saradnje sa našm JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde, u smislu pružanja zdravstvene zaštite pacijenata van našeg kantona te kadrovskoj podršci.

Prema riječima ministra Čelja, za ovaj vid saradnje postoji razumjevanje a u narednim danimma će se pokrenuti proceduralne aktivnosti kako bi se ta saradnja i konkretizirala. Prilikom susreta iskazane su potrebe goraždanske bolnice u smislu nedostajućeg ljekarskog kadra, te predloženo da se zbog toga pacijenti kojima se ne može pružiti zdravstvena zaštita u našem kantonu upućuju u Opću bolnicu. Također, iskazan je interes za povremeni angažman ljekara specijalista iz Opće bolnice kako bi sa svojim kolegama JZU „Kantonalna bolnica“Goražde, podigli nivo zdravstvene zaštite u našem kantonu.

„Dogovoreno je da pošaljemo jedno pismo namjere u kojem će biti iskazane kadrovske potrebe JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde a nakon toga bi smo zajednički nastojali da uz nabavku neophodne opreme i angažman nedostajućeg ljekarskog kadra poboljšamo zdravstvene usluge naših pacijenata. Poznato je da su već neki ljekari iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš povremeno imali angažman u JZU „Kantonalna bolnica“Goražde a naša želja je tu saradnju ponovo obnoviti sve u korist pacijenata koji bi adekvatne usluge mogli dobiti u našem kantonu, a ukoliko se ukaže potreba za treći nivo zdravstvne zaštite i ono što Opća bolnica ne može pružiti svakako tu je Klinički centar Univerziteta Sarajevo čiji suosnivač je BPK Goražde“-naglasio je ministar Čeljo.

 

www.bpkg.gov.ba