Okrugli sto u Goraždu: Hitno uspostaviti Servis centar za djecu i mlade sa poteškoćama

Udruženje za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama „Buđenje“ “ iz Goražda u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH – terenski ured u Foči, danas je organizoralo  okrugli sto o temi „ Poboljšanje pristupa socijalnoj zaštiti djece i mladih sa poteškoćama u razvoju“.

Na skupu organiziranom u povodu godišnjice rada ovog udruženja, između ostalog, akcenat je stavljen na što hitniju uspostavu Servis centra u BPK Goražde za pružanje usluga podrške djeci sa poteškoćama u razvoju.

U udruženju „Buđenje“ naglašavaju da, dok se takvi centri kao primjer dobre prakse otvaraju širom BiH, Grad Goražde još uvijek žudi za jednim takvim. Poručuju da je on i u ovom dijelu države hitno potreban te da se  ne može  više čekati već  konkretno djelovati.

„ Djeca ne mogu čekati jer njima tretmani trebaju već danas, ne možemo čekati sutra. Dok god nemamo Servis centar mi smo primorani da idemo u Foču, Beograd, Sarajevo  i konstanto smo izloženi troškovima. Prosto nas sistem stavlja na margine društva ali mi to ne želimo i ne prihvatamo i smatramo da roditelji imaju pravo na uspostavu centra koji bi pomogao porodicama, olakšao im život, prije svega da roditelj ne izgubi svoj identitet  a da je dijete apsolutno zbrinuto prilikom boravka i usluga koje bi se pružale u tom centru“ – kazala je predsjendica udruženja „Buđenje“ Merima Jašarević.

Misija OSCE-a u BiH podržava ovu inicijativu roditelja iz BPK Goražde koji za dobrobit djece koriste usluge najbližeg servis centra „Tračak nade“ u Foči.

„ Nadamo se da će taj centar poslužiti kao primjer za uspostavu jednog takvog  u Goraždu, obzirom da svjedočimo tome kako centar u Foči uveliko doprinosi poboljšanju kvaliteta života i porodice i djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.  Nadamo se da će i ovaj skup rezultirati konkretnim prijedlozima za uspostavu tog centra kao i za unaprijeđenje statusa tih porodica i djece“ – kazala je predstavnica Misije OSCE-a Anja – Lejli Hessarbani Kremić.