U Goraždu održana radionica “ Cirkularna ekonomija u industriji plastike I metala”

“ Cirkularna ekonomija u industriji plastike i metala” tema je radionice koja je održana danas u Goraždu, u okviru projekta “Poticanje cirkularne ekonomije u Gradu Goražde”  podržanoh od strane Fonda otvoreno društvo društvo BiH.

Projekat implementira Centar za politike i upravljanje u saradnji sa Gradom Goražde.

Učesnici  radionice na ovaj način dobijaju vrijedne uvide i praktične alate za primjenu principa cirkularne ekonomije u industriji kao I  priliku da učestvuju u definisanju ključnih izazova i rješenja za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji u industriju u gradu – naglasili su  današnji predavači,  Adis Muhović iz Centra za politike i upravljanje I Vedad Suljić  direktor CETEOR Sarajevo.

“ Cirkularna ekonomija je novi ekonomski model čiji je cilj da što duže održi postojeće resurse i smanji proizvodnju otpada. Ovo se, između ostalog, postiže kroz dizajn proizvoda, izbor materijala i lanac nabavke, što je posebno primjenjivo u industriji metala i plastike u kojoj sirovine mogu gotovo u potpunosti doći iz reciklaže. Cirkularna ekonomija je sve zastupljenija u svijetu jer pruža održivu alternativu tradicionalnoj linearnoj ekonomiji koja se zasniva na modelu uzmi – napravi – baci” – kazao je Suljić.

Cilj projekta je unapređenje potencijala Grada Goražde i lokalnih zainteresovanih strana za realizaciju aktivnosti cirkularne ekonomije kao instrumenta za ostvarivanje održivog ekonomskog rasta, podizanja životnog standarda stanovništva i unapređenja kvaliteta prirodnog okruženja. Umrežavanja i saradnja svih ključnih zainteresiranih strana je nužna za poticanje i stvaranje preduslova za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji – naglašavaju iz Gradske uprave