Dva filma iz utrke za Oscare u programu 15. Omladinskog Film Festivala Sarajevo

U nedjelju, 12. marta (13. marta po centralnom evropskom vremenu) u Dolby teatru u Ovation Hollywoodu bit će održana 95. dodjela Oscara.

Jimmy Kimmel će biti ovogodišnji domaćin dodjela. Prethodno je vodio dodjelu nagrada 2017. i 2018. U kategoriji za najbolji strani film nalaze se “All Quiet on the Western Front” (Njemačka), “Argentina, 1985” (Argentina) , “Close” (Belgija), “EO” (Poljska) i “The Quiet Girl” (Irska).

Upravo filmovi “EO” i “Close potvrđeni su kao prva dva naslova u kategoriji OFF Generation Features – takmičarski dugometražni filmovi 15. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

“EO” je dramski “on the road” film iz 2022. u režiji Jerzyja Skolimowskog. Inspirisan filmom Roberta Bresona iz 1966. Au Hasard Balthazar prati život magarca rođenog u poljskom cirkusu. Film je premijerno prikazan u konkurenciji na Filmskom festivalu u Cannesu u maju 2022. godine, gdje je osvojio nagradu žirija.

“Close” je dramski film o odrastanju iz 2022. godine u režiji Lukasa Dhonta, po scenariju Dhonta i Angela Tijssensa, koji su se ponovo ujedinili u pisanju scenarijanakon njihovog prvog dugometražnog filma Djevojka (2018).

U filmu glume Eden Dambrine, Gustav de Waele, Emilie Dequenne i Léa Drucker. “Close” je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 26. maja 2022. Dobio je pohvale kritike i osvojio Grand Prix. Film je objavio Diaphana Distribution u Francuskoj i Lumière u zemljama Beneluxa.

Ovogodišnji, 15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo će se održati od 18. do 22. jula na pet festivalskih lokacija s najvećim brojem filmova i gostiju do sada.

 

klix