Uskoro javni poziv za program ruralnog razvoja u BPK Goražde

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nedavno je dala saglasnost na  utrošak sredstava po „Programu ruralnog razvoja za 2023.godinu“. Vrijednost programa je 90.000KM,  sredstva za njegovu implementaciju  obezbijeđena su u budžetu Ministarstva za privredu BPK Goražde, a javni poziv bit će raspisan uskoro.

Stručna savjetnica u ministarstvu privrede BPK Goražde Belma Mešić – Šeho pojašnjava da su programom  definisana  dva cilja – podsticanje konkurentnosti ruralnih područja te zaštita okoline u tim područjima.

U pogledu prvog cilja  program je fokusiran na investicije u poljoprivrednim gazdinstvima.

„ Cilj nam je poboljšanje ekonomskog stanja stanovništva u ruralnim područjima tako da su ove godine planirane tri vrste aktivnosti. Prva je izgradnja rezervoara ili nabavka poljoprivredne opreme za snabdijevanje vodom poljoprivrednih gazdinstava, Za ovo smo se odlučili obzirom da  u posljednjih nekoliko godina imamo sušna ljeta te mnoga gazdinstva na području našeg kantona trpe zbog nestašice vode“ – pojasnila je ona.

Kroz program je planirana i podrška kroz sufinansiranje nabavke plastenika površine do 100 metara kvadratnih. Aplikanti će kroz posebne uslove koji će biti propisani javnim pozivom morati ispunit i onaj koji se odnosi na godine starosti, između 25 i 60 godina te da se nabavka plastenika vrši putem pravnih subjekata u BiH registrovanih za prodaju ili proizvodnju plastenika. Programom će biti sufinansirana i nabavka druge nove poljoprivredne opreme.

„ Mi nemamo dovoljno sredstava da sufinansiramo nabavku mehanizacije tako da smo se odlučili za sufinansiranje projekata nabavke nove poljoprvredne opreme. Takođe sufinansirat ćemo  projekte ruralne infratsrukture gdje smo dali mogućnost lokalnim zajednicama da apliciraju sa projektima sanacije nekategorisnaih puteva, pristupnih puteva do poljoprivrednih gazdinstvima, bez asfaltiranja. Takođe, lokalne zajendice će moći aplicirati i sa projektima sanacije i rekonstrukcije javne komunalne infratsrukture“ – navela je Međić – Šeho.

Napomenula je da je programom planirana i podrška projektima lovačkih udruženja na sanaciji i rekonstrukciji lovno-privrednih i lovno – uzgojnih objekata. U okviru cilja zaštita okoline u ruralnom području, planirana je podrška udruženjima ribara u svrhu  nabavke riblje mlađi za poribljavanje rijeka na području BPK Goražde.