Počeo obavezni predškolski program za 247 mališana u BPK Goražde

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počela je realizacija obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Ove godine programom je obuhvaćeno 247 budućih prvačića na nivou BPK Goražde. Program realizira javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde,  fiinansira ga  ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu I sport BPK, a za svako dijete obezbjeđen je didaktički material, užina I ljekarski pregled.

Koordinatorica za odgojno –obrazovni rad u JU za predškolski odgoj i obrazovanje Elma Bučo podsjeća da se obavezni program realizira već 12 godina u skladu sa zakonom koji je propisao da djeca u godini pred polazak u školu provedu minimalno 150 sati u obaveznom programu.

“ Od ukupno 247 djece, najviše imamo u Gradu Goraždu gdje je u parku Plavi cvijet u četiri odgojne grupe raspoređeno   115 djece  koja nisu pohađala nijedan vid predškolskog odgoja. Osim toga, u vrtićima “Sunce” I “Zvjezdice” imamo takođe četiri grupe od 79 djece,  u Vitkovićima imamo od 20 mališana I u Ustikolini 15. Tamo gdje se zbog malog broja djece nisu mogle formirati grupe kako u Goraždu tako I Općini Pale u FBiH, program će se realizirati u sklopu redovnog nastavnog procesa” – pojasnila je Bučo.

Naglasila je da je najvažnije da ima djece sa kojom će raditi stručno osoblje, prema tačno utvrđenom planu I programu, kako bi se mališani što lakše prilagodili polasku u školu.

“ Djeca će ovaj program pohađati do  24. maja svaki radni dan po tri sata.  Planirane teme “Sve o meni”, “Proljeće” I “Saobraćaj”  bit će obrađene kroz aspekte razvoja –tjelesni  I zdravstveni odgoj, socio-emocionalni razvoj, intelektualni razvoj – razvoj govora I komunikacije te stvaralaštva. Akcenat je na socijalizaciji djece, da se kroz igru i razne aktivnosti što adekvatnije pripreme za polazak u školu, a pozitivni efekti programa iz prethodnih godina to najbolje pokazuju “ – kazala je Koordinatorica za odgojno –obrazovni rad u JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde.