U Goraždu niz događaja uz Dan mladih I Dan rijeke Drine

Nizom događaja u Goraždu će biti obilježeni 21.mart – Dan mladih Grada Goražda i 22.mart – Dan rijeke Drine, oba ustanovljena odlukom gradskih vlasti.

Programima utvrđenim od strane organizacionih odbora, predviđeni su brojni sadržaji namjenjeni kako djeci I mladima, tako I svim građanima Goražda.

Pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Samira Drakovac pojansila je da višednevni program obilježavanja Dana mladih, počinje već ovog vikenda

“ Želimo da djeca I mladi ostvare što veće učešće obzirom da tada nemaju školskih obaveza. Na prijedlog Vijeća mladih Grada Goražda  u subotu  18. marta  u Omladinskoj ulici će biti održane društvene igre za mlade, možda I neke koje smo zaboravili a koje će sadašnje generacije učiniti vidljivim, dok će Teatar mladih Goražde u sali  Centra za kulturu upriličiti  radionice za djecu I mlade. Drugog dana vikenda, takođe u Omladinskoj ulici radionice će održati I goraždanska Rock škola koja ć eu popodnevnim satima prirediti I koncert na otvorenom” – precizirala je Drakovac.

Dodala je da se muzički događaji nastavljaju I u ponedjeljak dnevnim koncertom  “ U susret proljeću” učenika Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović” dok će uveče biti održan koncert hora opere Narodnog pozorišta Sarajevo, u organizaciji grada Goražde I grada Sarajeva.

“ Pozivamo mlade da posjete i ovaj jedinstveni  događaj koji nemamo priliku često gledati te da zajedno utorak 21. Marta odamo počast ubijenoj djeci Goražda u periodu agresije na BiH. Centralni događaj tog dana bit će otvaranje obnovljenih sportskih terena u naselju Prvi maj I utakmica između rukometnih klubova Radnički I Višegrad” – navela je ona.

Naglasila je da se učešće djece I  mladih očekuje I u obilježavanju Dana rijeke Drine 22.marta

“ Obilježavanje Dana rijeke Drine počinje sa JU za predškolski odgoj I obrazovanje koja će prirediti program o temi proljeća I rijeke Drine I izložbu  dječijih radova ana otvorenom. Potom  slijedi  čišćenje obala rijeke Drine uz učešće mjesnih zajednica, jedinica civilne zaštite, osnovnih I srednjih škola, sportista,  udruženja koja se bave ekologijom kao I ostalih građana.  I mladi i Rijeka Drina zaslužuju  naše puno poštovanje s tim da tokom cijele  godine trebamo voditi računa o onome što imamo, što nam je Bog dao I što čini suštinu I odrednicu našeg postojanja ovdje” –  kazala je pomoćnica gradonačelnika Goražda.

Obilježavanje Dana rijeke Drine biće okončano poribljavanjem Udruženja sportskih ribolovaca koje će u saradnji sa Srednjom stručnom školom “Džemal Bijedić” u konačnici prirediti  tradicionalno druženje uz degustaciju riblje čorbe I drugih specijaliteta.