Zavod za javno zdravstvo: Bolesti srca i krvnih žila i dalje vodeći uzrok smrti u BPK

Prema objavljenim podacima Zavoda za statistiku FBiH o zdravlju stanovništva za 2021. Godinu, bolesti srca i krvnih žila i dalje su vodeći  uzrok smrti u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Prema pojašnjenu Medine Bičo direktorice kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo koji dostavlja te podatke,  2021. godine u tom kantonu je umrlo 388 stanovnika od čega 197 je žena i 191 muškarac.

„ Stopa općeg mortaliteta ima srednju vrijednost koja iznosi 17, 3 na hiljadu stanovnika, a uglavnom se najviše umiralo od kardiovaskularnih bolesti, to su bolesti srca i krvnih žila od kojih je ukupno umrlo 177 osoba i najčešći  uzrok smrti iz ove grupe je bio srčani udar a slijede bolesti srca i moždani udar. Na drugom mjestu je Covid od kojeg su u toj godini umrle 63 osobe, i na trećem mjestu su maligne neoplazme, karcinomi. Četvrti uzrok smrti su oboljenja respiratornog trakta, dakle organa za disanje, i peto mjetso oboljenja probavnih organa odnosno digestivnog trakta“ – precizirala je dr. Bičo.

Naglasila je da su vodeći uzroci smrti  povezani sa visokom prevalencom faktora rizika te visokim procentom učešća hroničnih bolesti u obolijevanju stanovništva.

„ Kardiovaskularne bolesti su bolesti koje se mogu prevenirati jer imamo promjenjive i nepromjenjive faktore, a genetska predispozicija, dob, spol je nešto na što ne možemo uticati. Međutim, promjenom životnih navika u znatnoj mjeri se mogu ovi rizici smanjiti na minimum. Nažalost, ova stopa smrtnosti  nam govori da još uvijek živimo nezdravim stilom života i da smo populacija u kojoj je još mnogo zastupljeno konzumiranje nikotina, smanjena fizička aktivnost, pretilost, nezdrava ishrana  i neregulisanje hroničnih bolesti, kao što su šećerna bolest i visok pritisak, jer to su sve bolesti koje upravo utiču na udio ovakve smrtnosti“ – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Prema podacima   iz  gradskog ureda za 2022 godinu,  u matičnu knjigu umrlih upisano je  349 osoba, 310 redovnih i 39 iz inostranstva, dok je u u matičnu knjigu rođenih izvršen upis 187 osoba,  148 redovnih i 39  iz inostranstva.