Obilježena 27.godišnjica reintegracije Općine Pale u FBiH

U općini Pale u FBiH danas je obilježena 27. godišnjica reintegracije ove lokalne zajednice u sastav Federacije BiH.

Brojne delegacije polaganjem cvijeća na hair česmu i spomen obilježje u Hrenovici odale su  počast šehidima i poginulim braniocima u ovom dijelu BPK Goražde, dok su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća evocirane uspomene na protekle, vise od dvije i po decenije i težak put obnove potpuno porušene i spaljene teritorije.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Mutapčić ocijenio je da je urađeno mnogo u smislu obnove i unaprijeđenja infrastrukture te razvoja i kvalitete života, ali da se u narednom periodu uz podršku viših nivoa vlasti očekuje mnogo više u smislu podrške implementaciji projekata od značaja za ovaj dio BPK Goražde.

Načelnik Almin Ćutuk naglasio je da je Dan reintegracije, uz Dan oslobođenja Hrenovice, najvažniji datum u novijoj historiji ovog područja.

„ U proteklom periodu urađeno je mnogo ali uvijek može bolje i više. Mi ćemo nastaviti da provodimo započete projekte, da se borimo za bolje sutra za sve stanovnike ove općine “ – kazao je načelnik Ćutuk.

Prisutnim su se obratili I predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Goražde Bajro Obuća te premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Uz čestitke građanima ove lokalne zajednice, on je ukazao je na neophodno zajedništvo svih relevantnih institucija, na svim nivoima vlasti, s ciljem implementacije projekata od značaja za stanovnike kako ove lokalne zajednice tako i cijelog kantona.

„Zajedno možemo mnogo toga više uraditi, a ono što želim obećati jeste da ću uz podršku Vlade BPK Goražde nastojati da  stvorim preduslove za realizaciju višemilionskih projekata. Ono što mi najviše smeta jesu podjele, ali  moramo shvatiti jeste da moramo zajedno raditi kako bi smo stvorili takav ambijent koji zaslužuje ovaj narod“-kazao je premijer Ćulov.

Na svečanosti su uručene i prigodne nagrade najuspješnijim učenicima, pobjednicima takmičenja u literarnom stvaralaštvu, organizovanom podovom Dana reintegracije i Dana ove općine.