Pješčane piramide kod Foče, prirodni fenomen koji oduševljava posjetitelje

FOTO:Boris Trogrančić

Na devetom kilometru starog puta Foča – Miljevina – Sarajevo, u mjestu Pirni Do, nalaze se pješčane piramide. Ovaj prirodni fenomen oduševljava posjetitelje.

Natale su erozijom pri kojoj su se “odlomili” dijelovi brda. Dugim nizom godina su vjetrovi, kiše, snjegovi, jaki mrazevi i ljetne vrućine ispirali, sušili, učvršćivali i u prirodnom obliku sačinili piramide izgrađene od čvršćih blokova stijena sa impozantnim zašiljenim vrhovima.

Zanimljivo je to što piramide kod Foče svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD), u Dolomitima (Italija), oblasti Valcea u Rumuniji ili na piramide u Đavoljoj varoši (Srbija).

FOTO:Boris Trogrančić

Put do ovog mjesta je asfaltiran i poprilično lako se može naći ova lokacija. Mjesto je lijepo uređeno, sa stazom i stepenicama napravljenim oko piramida, kao i vidikovcima sa kojih se pruža fantastičan pogled na ovaj zaista jedinstven prizor.

Tokom 1960-ih na ovom atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi filma “Kapetan Leši” reditelja Žike Mitrovića. Film je bio jedan od najpopularnijih i komercijalno najuspješnijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

“Za razliku od mnogih lokacija koje sam obišao praveći fotografije, na ovom mjestu nisam pronašao smeće, što je za svaku pohvalu. Nadam se da će tako i ostati. Ponosan sam što se ovakve stvari mogu vidjeti i obići u Bosni i Hercegovini”, rekao je fotograf Boris Trogrančić.

FOTO:Boris Trogrančić

 

klix