Ko će odgovarati za (ne)rad Komsije za koncesije? Predmet je u radu Tužilaštva BiH

Nakon što je Ustavni sud BiH krajem januara donio rješenje o nesprovedbi njegove odluke iz 2021. godine koja se tiče Komisije za koncesije BiH, na potezu je državno tužilaštvo.

Naime, sud je donio rješenje koji je utvrđeno da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, a na temelju državnog Zakona o koncesijama, nije izvršila Djelimičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 16. jula 2021. godine te je rješenje o neizvršenju dostavilo Tužilaštvu BiH.Predmet odluke suda iz 2021. godine za koju je utvrđeno da nije izvršena bilo je utvrđivanje uslova za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrane “Buk Bijela” na rijeci Drini na području općine Foča te koncesiji za izgradnju hidroelektrane “Paunci”, također na rijeci Drini.

Komisiji za koncesije je naloženo da u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja u vezi sa dodjelom koncesija jer je utvđeno da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama u smislu nadležnosti koje je donijela Republika Srpska.

Suština predmeta koji je razmatrao Ustavni sud je da vlasti RS žele raspolagati državnom imovinom i specifično hidropotencijalom rijeke Drine iako je ona teritorijalna voda BiH, a nikako jednog njenog entiteta.

Osporena odluka Vlade RS-a propisuje da se koncesije dodjeljuju na period od 50 godina, a uprkos odlukama Ustavnog suda koje su u nedostatku državnog zakona koji regulira pitanje imovine-zakon, vlasti iz RS-a nastavljaju insistirati na realizaciji spornih energetskih projekata za što namjeravaju priskrbiti saglasnost Vijeća ministara budući da odluka koja se tiče hidrolektrana na Drini ne postoji na državnom nivou.

Članovima Komisije za koncesije mandat je istekao, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na prijedlog Vijeća ministara raspisuje konkurs za popunu Komisije.

On je to uradio još 2021. godine, da bi poništio konkurs u septembru te iste godine za izbor i imenovanje sedam članova Komisije za koncesije.

Budući da Komisija nema mandat da radi, nije bilo moguće provesti odluku Ustavnog suda BiH, a Tužilaštvo BiH bi moglo utvrditi upravo da li je takvo nešto u konačnici odgovornost Košarca.

Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, rješenje Ustavnog suda BiH kojim se konstatuje da nakon presude Suda BiH, Komisija za koncesije BiH nije izvršila Djelimičnu odluku Ustavnog suda BiH broj U-16/20 od 16. jula 2021.godine, rješenje je proslijeđeno je na spis već postojećeg predmeta.

Informacije koje smo dobili iz Tužilaštva su da je predmet nedavno zbog odlaska postupajućeg tužitelja u penziju, putem automatske dodjele TCMS presigniran drugom postupajućem tužitelju.

“Postupajući tužitelj će nakon detaljne analize spisa, odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, prikupljanju informacija, saslušanju svjedoka, kako bi se utvrdile sve okolnosti te evenutalna odgovornost pojedinaca, za neizvršenje djelimične odluke Ustavnog suda BiH”, kazali su za Klix.ba iz Tužilaštva BiH.

Budući da je prošlo dva mjeseca od kada je Ustavni sud BiH dostavio rješenje Tužilaštvu, za očekivati je da se što prije krene sa rješevanjem predmeta, dok iz te institucije ističu da će obavijestiti javnost nakon što bude donesena tužilačka odluka.

 

klix