Sattler u Goraždu:Potrebno je donijeti zakone koji se tiču i pravosuđa i unaprjeđenja vladavine prava

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler danas se susreo sa premijerom i ministrima u Vladi BPK kao i poslanicima kantonalnog parlamenta.

Razgovarano je o brojnim temama s akcentom na euroatlantski put BiH i obaveze koje BIH ima nakon dobijanja kandidatskog statusa.

Sattler je podsjetio da je Evropska unija BiH krajem prošle godine dodijelila kandidatski status BIH što predstavlja izuzetan korak za BiH kojoj predstoji rad na 14 ključnih prioriteta kako bi se pristupilo otvaranju pregovora.

 

“Mnogo je toga što je potrebno zaista naporno raditi na državnom nivou. Dakle, potrebno je donijeti zakone koji se tiču i pravosuđa i inače unaprjeđenja vladavine prava, donijeti zakone o sprječavanju sukoba interesa, dopune Zakona o VSTV-u koji se odnose na intenzitet, ali mnogo je takođe stvari koje se mogu uraditi i na kantonalnom nivou o čemu smo uglavnom danas razgovarali i o tim velikim stvarima na kojima zajednički možemo raditi kao što su veliki infrastrukturni projekti, tunel Hranjen čijom bi se izgradnjom zapravo  prepolovilo vrijeme koje je potrebno za dolazak iz Sarajeva do Goražda i obrnuto”, izjavio je Sattler.

Kazao je da ga raduje da u BPK Goražde postoji interes za tranzicijom te da veliki investicijski prijedlozi o kojima je čuo danas predstavljaju velike prilike ovdje.

“Razgovarali smo i o turizmu koji bi mogao donijeti promjene i u gradu i kantonu. Drago mi je da čujem da ima određenih projekata i u toj oblasti da postoji potencijal ovdje i za vjerski turizam, ali i druge vrste jer radi se o prekrasnom gradu i prekrasnoj oblasti tako da je to jedan segment koji bi se mogao dalje razvijati. Tu je i poljoprivreda i čuli smo da u ovom gradu nema tržnice te smo razgovarali o mogućnoj vrsti podrške. Kako osigurati dobro obrazovanje za studente u Goraždu, sve su to nadležnosti kantona, a razgovarali smo i o uspostavi Ureda za borbu protiv korupcije jer to je zaista ono što građani očekuju od vlasti. Jedan od primjera je uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije u Sarajevu, za vrlo kratko vrijeme građani su mogli vidjeti sve koristi uspostave jednog tako transparentnog sistema”, kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Kantonalni zvaničnici ohrabreni su posjetom Sattlera, a premijer BPK Goražde Edin Ćulov istakao je da veliku šansu vidi u projektima.

“Razgovarali smo o gotovo svim projektima koji su najvažniji za BPK Goražde i javnost mora znati da je to tunel Hranjen. Požalio sam se da nemamo dovoljno investicija za iduću godinu, za sljedeći tender i ambasador je obećao pomoći. Razgovarali smo i o vodi, razvoju turizma i brojnim drugim projektima, edukacijama, približavanju škola i industrije zapošljavanju, razvoju projekata za obnovljive izvore energije”, kazao je Ćulov.

Predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić ocijenio je da je današnja posjeta bila prilika za upoznavanje sa procesom proširenja na Zapadnom Balkanu, trenutnim statusom BiH po pitanju euroatlantskih integracija kao i koracima koje je potrebno poduzeti nakon kandidatskog statusa.

“Razgovarali smo svakako i o strateškom razvoju zakonodavstva i naših politika  koje donosimo u okviru naših nadležnosti na kantonalnom nivou. Veoma je bitno kazati da postoji jaka intencija i ove skupštinske većine i vlade da što prije uskladimo i koordiniramo naše zakonodavstvo sa pravnom stečevinom Evropske unije. Takođe, upoznati smo i sa procesom finansiranja i načinima na koji možemo pristupiti fondovima EU, a to bi svakakvo poboljšalo i status i život svih nas u ovom kantonu”, kazao je Kanlić.

Sattler će se sastao i sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem