U Goraždu u toku radovi na sanaciji potisnog cjevovoda

U Goraždu su počeli radovi druge faze sanacije potisnog cjevovoda, od Fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara u naselju Rasadnik.

Riječ o izuzetno značajnom projektu za vodosnabdjevanje grada, a vrijednost radova koji su povjereni goraždanskoj firmi “OKAC” iznosi 365.446 KM

“ Nakon dugog čekanja i određenih tehničkih problema oko utvrđivanja  trase, konačno se pristupilo izvođenju radova na dijelu potisnog cjevovoda u dužini od 500 metara, a po njihovom okončanju preostat će još jedan manji dio da bi se okončala kompletna dionica. Radove izvodi firma “OKAC” a mi kao komunalno preduzeće u čijoj je nadležnosti vodosnabdijevanje, sve to pratimo” – pojasnio je direktor JKP “6.mart” Goražde Haris Šalo.

Naglasio je da je sanacija, odnosno zamjena potisnog cjevovoda prioritetan projekat

“ Postojeći potisni  cjeovod koji se trenutno koristi je u jako lošem stanju i mi nemamo dovoljan dotok u glavni rezervoar, tako da određene visinske zone imaju problema sa vodosnabdijevanjem jer imamo veći odliv od priliva. Da bi te visinske zone imale vodu, rezervoar mora biti pun na pola i vise, a u sadašnjoj situaciji je ispod toga  tako da će se novim potisnim cjevovodom uveliko rješiti taj problem” – precizirao je on.

Napomenuo je da će radovi vjerovatno biti okončani prije predviđenog roka od 90 dana te da postoje I drugi problemi

“ Nakon ovog projekta ćemo se  posvetiti tome da se radi nova  pumpna stanica I ostaje nam sekundarna mreža koja iako nanovo urađena nije urađena kako treba  I vidjet ćemo da li će se raditi kompletna sanacija ili samo određeni dijelovi, o čemu će odlučiti stručni tim Gradske uprave. Nova sekunadrna mreža ima dosta gubitaka I komunalno preduzeće I Grad Goražde  ulažu maksimalne napore da to riješe” – kazao je direktor JKP “6.mart” Goražde.