CEB II: Privremeni smještaj korisnika Doma za stara I iznemogla lica Goražde u zgradi bivšeg Đačkog doma

Riješeno je pitanje privremenog smještaja korisnika Doma za stara I iznemogla lica Goražde, do okončanja izgradnje novog objekta  ove javne ustanove u okviru državog projekta CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara I alternativnog smještaja, pružanjem javnih stambenih rješenja.

Ugovor o zakupu zgrade bivšeg Đačkog doma koji će biti korišten u ove svrhe, potpisali su Premijer BPK Goražde Edin Ćulov i gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović, a potpisivanju je prisustvovao i ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK, Bojan Krunić.

Sredstva za sanaciju objekta „Đačkog doma“ u cilju stvaranja optimalnih uslova za boravak korisnika usluga Doma za stara i iznemogla lica Goražde, obezbjeđena su u budžetu BPK Goražde.   Visina mjesečne zakupnine iznosi 3.510KM, ali s obzirom da će BPK Goražde uložiti sredstva u adaptaciju objekta, ugovorene strane saglasne su da se izvršena ulaganja odbiju od iznosa mjesečne zakupnine.

Ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih I raseljenih lica BPK Goražde Senad Čeljo naglašava da je riječ o značajnom projektu za BPK uz podsjećanje da je riječ o posljednjem podprojektu u okviru državnog projekta CEB II na području  tog kantona.

“  U izgradnju novog objekta Doma za stara I iznemogla lica u Goraždu bit će uloženo 4,1 milion KM sa PDV-om.  BPK Goražde je ispunio sve preduslove za realizaciju ovog projekta a   Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica 27. marta objavilo je tender za izbor izvođača radova gdje je krajnji rok za prijave 4.maj. BPK Goražde zaslužuje da ima bolje uslove za boravak štićenika Doma za stara I iznemogla lica I rad uposlenih, što će doprinijeti I većoj popunjenosti kapaciteta” – kazao je Čeljo.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje I zaštitu okoline BPK nosilac je aktivnosti na adaptaciji Đačkog doma kao I rušenju objekta Doma za stara I iznemogla lica te priprema za izgradnju novog objekta ove javne ustanove.