Hubjer:Konkurs za prijem policijskih službenika trebao bi biti raspisan u aprilu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde pokrenulo je proceduru vezanu za prijem novih policijskih službenika.

Resorni ministar Nusret Hubjer pojašnjava da je u toku izrada normativnih akata i druge aktivnosti te vjeruje da bi konkurs trebao biti raspisan u aprilu a planirano je upošljavanje 40 policijskih službenika.

„ Prva mjera koja se provodi je izrada novog pravilnika na osnovu kojeg će se provesti testiranje a takođe planiramo i informatičku opremu po ugledu na Kanton Sarajevo, nabavku novog softera i video nadzora kako bi cijeli proces učinili maksimalno transparentnijim , gdje će najbolji i najspremniji kandidati biti primljeni putem konkursa a potom slijedi njihova obuka na policijskoj akademiji“ – kazao je on.

Po njegovim riječima, potreba za svježim kadrovima u policiji je neupitna i primjetna u svim segmentima rada, u skladu sa sve većim izazovima na polju sigurnosti i bezbjednosti, tim više što u narednom periodu veliki broj njih odlazi u penziju…

„ Taj problem će kulminirati u narednoj godini ili dvije. Prema podacima koje imam iz nadležnih odsjeka, očekuje se penzionisanje oko 60 policijskih službenika u naredne dvije do tri godine. Mi u ovoj godini i nadolazećem periodu moramo izvršiti zamjenu tih službenika“ – naveo je Hubjer.

Naglasio je da se nedostatak ljudstva odražava u svim sektorima, posebno u sektoru saobraćajne policije, potom u sektoru kriminalističke policije kao i u Jedinici za specijalnu podršku.

„ Aktuelna vlada je dodjelila Upravi policije objekat neperspektivne vojne imovine – vojni logor, gdje je u toku izrada glavnog projekta za adaptaciju tog objekta koji će biti ustupljen Jedinici za specijalnu podršku“ – kazao je ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

Inače, konkurse za prijem policijskih službenika u BPK proteklih godina godina pratilo je niz negativnih konotacija te su okončani neuspješno. Zbog toga je, navodi ministar, u smislu pripreme skorog konkursa u ministarstvu posvećena maksimalna pažnja.

Podsjećanja radi, Uprava policije MUP-a BPK Goražde još 2019. godine je od resornog ministartsva Kantona Sarajevo dobila sredstva u iznosu od 125.000 KM isključivo namjenjena za školovanje kadeta, ali ona još nikad nisu utrošena.