Manifestacija “Dani obrta I poduzetništva BPK Goražde” 6 I 7.aprila

– “Dani obrta I poduzetništva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde” naziv je manifestacije koja će se održati 6 I 7. Aprila u Goraždu, u organizaciji kantonalne Obrtničke komore.

O programskim aktivnostima dvodnevne manifestacije te značaju obrta i poduzetništva  govorilo se na današnjoj pres – konferenciji.

“ Imali smo pauzu zbog pandemije u održavanju ovog događaja koji sada obnavljamo manifestacijom koja će se održati na  platou I u salama Biznis centra gdje su planirani zanimljivi sadržaji izložbeno-prodajnog I edukativnog karaktera te pozivamo sve zainteresovane građane I izlagače da nam se pridruže, s ciljem promocije poduzetništva I obrta na ovim prostorima” – kazao je predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde Rehad Deljo.

Napomenuo je da su u edukativnom dijelu planirani okrugli stolovi  uz učešće predstavnika Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva te   federalne Obrtničke komore kao I komora iz Mostara, Sarajeva, Tuzle I drugih gradova gdje će se govoriti o stanju, perspektivi I razvoju poduzetništva I obrta na prostoru FBIH. Takođe, planiran je I skup o podsticajnoj politici u sferi obrta, poduzetništva I privrede, a manifestcaija će biti obogaćena I izložbom fotografija, likovnom izložbom te šahovskim turnirom.

“  Poduzetništvo I obrt je  živa materija koja se razvija I traži neke nove procese I zanimanja s tim da ne smijemo I ne želimo da zaboravimo začetke obrta I poduzetništva pogotovo stare esnafske zanate. Prije 12 – 13 godina i Evropska komisija je donijela odluku da svaka lokalna zajednica ili kanton treba da sufinansiraju opstojnost odnosno razvoj zanatstva. U komercijalnom smislu ti zanati nisu održivi, međutim uz pomoć društva I zajednice mi ih činimo održivim I specifičnim” – naveo je Deljo.

Ocijenio je da ima prostora za dalje unaprijeđenje poduzetništva I obrta

“ Mi u BPK Goražde imamo relativno razvijeno obrtništvo o čemu svjedoči podatak da imamo 297 registrovanih obrtničkih radnji  sa oko 500 uposlenih ljudi uposlenih, što znači da je to jedno veliko preduzeće . Mi dajemo dušu ovim prostorima, obrti I zanatstvo nam je potrebno a  cilj je da iz tih malih obrta prelazimo u veća preduzeća koja će zapošljavati I više ljudi” – kazao je predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde.