Obilježavanje Dana grada Sarajeva: Položeno cvijeće ispred Vječne vatre

foto:bhrt.ba

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

U centru grada okupile su se brojne delegacije koje su željele podsjetiti na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. april 1945. i 1992. godine. Među prisutnima, između ostalih, bili su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Bećirović: Pobijedila je ideja Sarajeva, Bosne i Hercegovine i zajedničkog života

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je danas da će Sarajevo i Bosna i Hercegovina iz godine u godinu biti sve jači, te da su oni koji nasrću na BiH osuđeni na propast i da sigurno, prije ili kasnije, idu na “smetljište historije”.

Nakon što je položio cvijeće na spomenik Vječna vatra u Sarajevu, Bećirović je građanima i građankama glavnog grada BiH čestitao 6. april, Dan grada.

“Sarajevo je 6. aprila 1945. godine oslobođeno od nacifašizma, a 5. i 6. aprila 1992. godine počela je opsada Sarajeva. Zlotvori koji su od 1992. do 1996. godine ubijali djecu Sarajeva, starice, žene, građane i građanke Sarajeva ne razlikuju se suštinski od zlotvora iz Drugog svjetskog rata. Ideja Sarajeva je pobijedila, ideja BiH je pobijedila, ideja zajedničkog života je pobijedila”, istakao je Bećirović. 

Šesti april je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem.

To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga se 6. april obilježava kao Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

bhrt.ba