Meteorolog Bakir Krajinović: Kakvo proljeće nas očekuje

foto:bhrt.ba

Najgori period mraza i snježnih padavina je iza nas i idemo ka ljepšem vremenu, izjavio je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, gostujući u emisiji “Jutro za sve”. 

Krajinovića smo pitali kada se “vraća” proljeće, da li nas je snijeg u aprilu iznenadio, ali i kakvo je ljeto pred nama.

“Narednih dana snijeg se očekuje samo u planinama, a u nižim predjelima izgledna je kiša. I dalje je vrijeme nestabilno i promjenjljivo, međutim ne toliko drastično i intenzivno kao što smo imali proteklih dana. Bit će kiša u vidu pljuskova, ali bit će i dosta sunčanih intervala”, kazao je Krajinović te dodao: “Mali kišobran neka je uvijek uz nas”.

Najviše kišnih dana očekuje se na zapadu i u centralnim dijelovima naše zemlje, a najmanje na sjeveroistoku i jugu.

“Temperaturni režim ide ka pravom proljeću, već iza 20. aprila možemo očekivati maksimalne temperature zraka u Bosni iznad 20 stepeni Celzijusa”, kaže Krajinović.

Najavio je da se minimalne temperature zraka očekuju još za predstojeći vikend u Bosni, ali nakon toga nas očekuje ljepše vrijeme.

Krajinović kaže kako nas je desetak dana stabilnog vremena “razmazilo” i podsjeća da je snijeg u aprilu uobičajena pojava u Bosni i Hercegovini, a u Sarajevu čak i tokom maja: “Naša pjesma snijeg pade na behar na voće ukazuje upravo na to da nas ni u prošlosti nije iznenadio nijedan snijeg tokom aprila pa nadam se ni ovaj”.

Ipak, najgori period mraza i snježnih padavina je, kaže Krajinović, prošao.

Iza nas je sedmica sa niskim vrijednostima temperatura, koje stvaraju probleme ranocvjetajućem voću i ratarskim kulturama koje su već iznikle.

“Bilo je dosta problema, temperature su bile niske, na planinama je izmjereno minus 11 stepeni Celzijusa. Pomenuo bih 2020. godinu kada je u Drvaru 8. aprila izmjereno minus devet stepeni, tako da ni to nije nešto što već nismo iskusili i sve te vremenske prilike su nešto na što moramo biti spremni. Upravo rizik klimatskih promjena koje donose češće i intenzivnije elementarne nepogode kao što su ovi minusi i snježne padavine su nešto što moramo očekivati u budućnosti da će biti još gore. Da bismo izgradili svoje društvo i poljoprivredu kao privrednu granu učinili otpornom, ove rizike moramo smanjiti na minimum, a to je pravovremena prilagodba takvim okolnostima i uslovima da ne bi došli do problema da nam jedan mraz od minus pete stepeni u dva dana tokom mjeseca aprila uništi cijelu godinu”, kazao je Krajinović.

Najavio je da je pred nama toplo ljeto sa iznadprosječnim temperaturama zraka.

“Narednih mjeseci u Bosni i Hercegovini nas očekuju vrijednosti temperura zraka iznad prosjeka. Svi koji uživaju u visokim temperaturama, to će moći i ove godine”, poručio je Krajinović.

bhrt.ba