Danom otvorenih vrata, obilježen Dan Armije RBiH u kasarni Kosova

Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova kod Ustikoline danas je obilježena 31. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 18. godišnjica Drugog pješadijskog / rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

U prisustvu predstavnika vlasti BPK Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu, boračkih udruženja, građana i učenika osnovnih i srednjih škola, upriličeno je postrojavanje pripadnika 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS  BiH  te izvedena taktiko-pokazna pokazna vježba gdje je prezentirana spremnost i obučenost vojnika.

Zamjenik komandanta 3.PB 4.PB OS BiH major Senaid Srna, uz čestitke svim pripadnicima Armije RBiH i OS BiH,  naglasio je važnost sjećanja na period kada je iz naroda stala Armija RBiH

„ Govoriti o trnovitom i svjetlom historijskom putu Armije RBiH danas je velika čast i zadovoljstvo i biti dio historije koju smo zajendo sa ostalim  pripadnicima teritorijalne odbrane  R BiH i svim drugim patriotskim snagama u državi, stvarali prije 31 godinu.  Ovaj dan je od posebnog značaja za noviju historiju BiH , kada su pripadnici Armije koja je stvorena iz volje i prkosa njenog naroda  bez  obzira na njihovu vjeru, naciju ili političko uvjerenje, željom za slobodom, opstankom i postojanjem odlučili da odbrane svoju državu BiH, njen suverenitet teritorijalnu cjelovitost i njeno hiljadugodišnje postojanje“ – kazao je Srna.

Posebno priznanje  i zahvalnost odao je šehidima i pogulim borcima Armije RBiH iskazujući poštovanje i ratnim vojnim invalidima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja kao  i svim demobilisanim pripadnicima Armije BiH.

„ Svima njima takođe izražavamo ogromnu zahvalnost  i poštovanje što su doprinijeli odbrani države BiH . Važno je stalno podsjećati i napominjati da nam sloboda i opstojnost države nisu date niti poklonjene  već da su one izborene i natopljene krvlju naših šehida i poginulih boraca te preskupo plaćene da budu  zaboravljene, što treba da nam bude ideja vodilja i stalno nas upozorava da to trebamo čuvati i graditi i vjerno i istinito prenositi  na naše buduće generacije“ – naveo je on.

Čestitke svim pripadnicima Armije R BiH i Oružanih snaga BiH uputio je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić koji je podsjetio da je   Armija R BiH  stvorena u najtežim mogućim uslovima te da je  njeno stvaranje jedinstveno u svjetskim okvirima

„ Nigdje nije zabilježeno da se jedna armija  paralelno stvara sa odbranom njene države od agresije i biološkog nestanka našeg naroda koji se u  tim kritičnim trenucima našao pred izborom  boriti se ili predati, a iz tog naroda i borbe izrasla je respektabilna vojna sila  zvana Armija RBiH. Stvaranje modernih i zajedničkih oružanih snaga na državnom nivou je važan uspjeh za budućnost BiH a na aktivnim pripadnicima OS BIH je takođe velika odgovornost  da u narednom periodu svoje zadatke ispunjavaju odgovorno i profesionalno, pokazujući da su sposobni  ostvariti i primjeniti standarde savremene vojske, na taj način ubrzavajući  put BiH  ka  NATO-u i EU“ – poručio je Mirvić.

U kasarni Kosova održana su i sportska takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola, a obilježavanje Dana Armije R BiH na području BPK Goražde  bit će nastavljeno i sutra, polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju braniocima Goražda i mezarju Kolijevke, dok je uveče planirana javna tribina na kojoj će govoriti Admir Mulaosmanović vanredni profesor i predavač na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu.