Veterani policije Goražde prisjetili se Muhidina Mašića-Munje, u njegovu čast je podignuta spomen-ploča

Veterani policije Goražde u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja ovog kantona te članovi porodice i brojni prijatelji obilježili su godišnjicu pogibije Muhidina Mašića-Munje, komandanta Specijalne jedinice za posebne namjene MUP-a RBiH.

Mašić je za života odlikovan Zlatnom policijskom značkom, a posthumno i Medaljom za hrabrost. U njegovu čast podignuta je i spomen ploča na mjestu pogibije.

Veterani policije podsjećaju da je Muhidin Mašić koji je poginuo 16. aprila 1994.godine u 29. godini života jedini sa prostora Istočne Bosne zasluženo dobio čak dva ratna priznanja te ističu da su njegova sposobnost, hrabrost, vještina i znanje komandovanja i upravljanja jedinicom ulijevali veliko povjerenje saborcima i svim braniocima BiH.

Bio je jedan od organizatora otpora agresiji, a početkom rata postavljen je za zamjenika komandanta bataljona 31. DUB odnosno Kopačanskog bataljona na čijem je čelu bio do oslobođenja Goražda, 18.septembra 1992. godine.

Tada je postavljen za komandanta Specijalne jedinice posebnih namjena MUP-a RBiH.

“Munja je bio najbolji u svojoj klasi i kad je završio policijsku akademiju u Sarajevu, kad se vratio da radi u Goražde, pa u Kopače. Bio je mlad, ali veoma hrabar i mudar čovjek. Pravi vođa. Nije bilo ratišta na prostoru tada slobodnog Goražda gdje ova jedinica nije dala svoj doprinos u odbrani od agresije tokom tih godina. Velika neprijateljska ofanziva na Goražde “Zvezda 94” kojom je lično komandovao ratni zločinac, a tada general takozvane vojske RS-a Ratko Mladić krenula je u martu 1994. godine. Sa svojom specijalnom jedinicom Munja nije imao dilemu da li se braniti ili ne pa je po cijenu života obilazio sva teška ratišta u toj ofanzivi. Nažalost 16.04.1994. godine, otišao je sa svojom jedinicom na liniju odbrane iznad svog rodnog mjesta Mašići u Kopačima i tokom te velike ofanziv, granatiranja i borbi smrtno je ranjen”, ispričali su njegovi saborci.

Veliki broj njegovih saboraca i prijatelja okupio se danas na šehidskom mezarju Kolijevke gdje je sahranjen, a delegacije su položile cvijeće i na spomen obilježju pripadnicima policije pred zgradom MUP-a BPK Goražde.

Njegov sin Vedad koji je imao samo četiri godine kad mu je otac poginuo, krenuo je njegovim stopama, završio policijsku akademiju i danas radi u MUP-u BPK Goražde.